Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 10. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Több mint 107 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba

Több mint 107 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásba

Az idén több mint 107 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ez a szám nagyjából megfelel a korábbi évek adatainak

- mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Horváth Zita közölte, a jelentkezők közül a legtöbben, mintegy 73 ezren alapképzésre adtak be kérelmet, mesterképzésre több mint 18 ezren jelentkeztek, osztatlan képzésre mintegy 11 600-an, felsőoktatási szakképzésre pedig 4800-an felvételiztek.

A kiosztott háttéranyag szerint állami ösztöndíjas képzésre több mint 93 ezren jelentkeztek, önköltséges képzést pedig mintegy 14 ezren jelöltek meg.

A legnépszerűbb képzési területek alapképzésben és osztatlan képzésben az elsőhelyes jelentkezések alapján a gazdaságtudományok, a műszaki képzések, a pedagógusképzés, az informatikai, valamint az orvos- és egészségtudományi képzések. A legnépszerűbb alapszakok a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, az ápolás és betegellátás, az óvodapedagógus és a pszichológia - ismertette a helyettes államtitkár.

Külön kiemelte, hogy 2015 és 2018 között nőtt az óvodapedagógusnak, gyógypedagógusnak, tanítónak, valamint csecsemő- és kisgyermeknevelőnek jelentkezők száma. Emellett "szép lassan" növekszik az osztatlan tanárképzésre felvételizők száma is. A legnépszerűbb osztatlan tanárszakok az angol, a történelem, a testnevelő, a magyar, a matematika - tette hozzá.

Megjegyezte, a szakok népszerűsége lefedi a felsőoktatási stratégia által preferált területeket, úgy néz ki tehát, hogy a fiatalok és a családok megértették, mely szakmákra van szükség a munkaerőpiacon.



Horváth Zita elmondta azt is, hogy az első helyen legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE), a Debreceni Egyetemet (DE) és a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) jelölték meg.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy 2015 óta évről évre kevesebben szereznek érettségit, ennek ellenére 105 ezer körülire "állt be" a felsőoktatási felvételizők száma. 2016 kimagasló év volt, akkor csaknem 111 500-an jelentkeztek, az idei szám pedig a második legmagasabb szám 2015 óta.

Horváth Zita a duális képzést egyértelmű sikernek nevezte. Idén 26 felsőoktatási intézmény 439 szakon hirdette meg ezt a képzési formát, és csaknem ezer cég kötött már szerződést valamely felsőoktatási intézménnyel a képzés lefolytatására - mondta.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke közölte, a jelentkezések e-ügyintézése április 19-én indul. A még rendelkezésre nem álló dokumentumok másolatának, valamint az egyszeri sorrendmódosításnak a határideje július 11. A ponthatárokat várhatóan július 25-én hirdetik ki - fűzte hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.