Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 27. 14:06, szombat | Bulvár
Forrás: infovárosok

Titokzatos múmia titkait fürkészik a magyar tudósok

Titokzatos múmia titkait fürkészik a magyar tudósok

A világ múmiái kiállításon látható egy olyan férfi múmiája, akinek az élete és halála is csupa rejtély. A kutatók a következő hónapokban próbálják megfejteni titkait.

A rendkívül jó állapotban megmaradt testet a Magyar Természettudományi Múzeum egyik alagsori gyűjteményében őrizték éveken keresztül. Most azonban a kiállításon bárki megtekintheti a férfi földi maradványait. Mivel neve nem ismert, valószínű származási helye után erdélyi múmiának nevezték el.

"Egyelőre teljes rejtély számunkra, hogy ki ez az ember. A szénizotópos vizsgálatok tanúsága szerint háromszáz évvel ezelőtt élhetett. Egyelőre még azt sem tudjuk, milyen módon mumifikálódott a test" - mondta Szikossy Ildikó múmiaszakértő, a kiállítás egyik kurátora. A férfi magas, erős testalkatú, jóltáplált ember lehetett. A tudományos kutatás szempontjából örvendetes, hogy belső szervei is megmaradtak, mivel ezekből megannyi információt lehet nyerni életmódjával, betegségeivel kapcsolatban.

"A következő hetekben és hónapokban számos vizsgálatnak vetjük alá a férfi testét, hogy kiderítsük a titkait. Az eredményekről folyamatosan beszámolunk a nagyközönségnek. Idővel remélhetően megtudhatjuk, hogyan halt meg, mik ezek a vágások a testén, és mi az a sárgás anyag, amely vékonyan beborítja" - mondta a szakértő. Arra viszont aligha lesz válasz, hogy ki és miért vágta le szinte sebészi pontossággal a férfi lábait. Egy ládában tárolták a múmiát. Még az is lehet, hogy a test a szállításkor nem fért bele a rendelkezésre álló ládába, és ezért vágták le térdben az alsó végtagokat - tette hozzá Pap Ildikó, a kiállítás másik kurátora. A szakértők azt gyanítják, hogy a keménykötésű férfi egykor katona lehetett.

A világ múmiái kiállításon 4500 év történelmén kísérnek végig a páratlan leletek Egyiptomtól az ősi dél-amerikai kultúrákon át egészen a 18. századi Vácig. A tárlat az év végéig tekinthető meg a belvárosi Komplexben.

Címkék: kiállítás, múmia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.