Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 11. 08:30, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szinte mindennek ellenáll a „szuperragasztó”

Szinte mindennek ellenáll a „szuperragasztó”

A nedves felületen megtelepedő Caulobacter crescentus nevű baktérium olyan „cukros”, azaz poliszacharidokat tartalmazó váladékot termel...

amelynek parányi cseppje több gépkocsi által kifejtett húzóerőnek képes ellenállni; a „szuperragasztó” a fertőzések kialakulásában játszhat szerepet amerikai kutatók szerint.

A Caulobacter crescentus a vízvezetékek belsejétől az orvosi katéterekig vagy a fogakig bárhol megtelepedik, és szinte lehetetlen eltávolítani. A kórokozó váladéka ugyanis öttonnányi adhéziós erőt kifejtve 6,45 négyzetcentiméterenként a természetben fellelhető egyik legerősebb ragasztóanyag – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által támogatott kutatás során a tudósok azt vizsgálták, hogy miként alkalmazza a szuperragasztót a kórokozó. A hatékony „ragasztás” ugyanis létfontosságú a Caulobacter crescentus számára a bakteriális telepek létrehozásában. Az Indianai Egyetem, valamint a Brown Egyetem kutatói a „ragasztás” folyamatát tanulmányozva nagy felbontású videomikroszkóp segítségével valós időben figyelhették meg a baktérium „ügyködését”. Első lépésként a Caulobacter crescentus a sejt végén található baktériumcsillók segítségével tapadt a felületre.

A csillók 2-10 nanométer átmérőjű és legfeljebb néhány mikrométer hosszú fehérjefonalak, amelyek finom szőrzetre emlékeztetnek az elektronmikroszkópban. Mint a vizsgálatok során megfigyelték, hozzáérve a „kiszemelt” felülethez, a csillók beszűntetik a mozgást a közelükben lévő „kábelszerű” képződmények segítségével. A mozgás blokkolása aktiválja a továbbiakban a váladékképződést, amely a baktériumnak a felülettel érintkező részén ürül, és azonnal hozzátapasztja a kórokozót a kívánt helyre.

A kutatók két további baktériumnál is kimutatták a váladékképződés felületi érintkezéssel történő aktiválását. Mivel ez a mechanizmus más kórokozókra is jellemző lehet, az amerikai tudósok úgy vélik, hogy a folyamat általános lehet a fertőzések során. Mint az Indianai Egyetem és a Brown Egyetem tudósai rámutatnak, a folyamat megértése segíthet különböző fertőzések megelőzésében és gyógyításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben