Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Szeptember 15. 17:11, szerda | Helyi
Forrás: indexbalaton.hu

Szeméthegyek a nemzeti park területén

Szeméthegyek a nemzeti park területén

Mintegy nyolc-tízezer köbméteres szeméthegy borítja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területét Cserszegtomaj és Keszthely térségében, a felhagyott bányában kidobott televíziók, használt burkolatok, sörös dobozok, autólökhárítók és

Merenics Béla, Cserszegtomaj (független) alpolgármestere kedden elmondta, hogy a természetvédelmi területen elfogadhatatlan állapotok alakultak ki. Az érintett területen a magyar állam évtizedeken keresztül okkerbányát működtetett. A bányászat - miután kitermelték az ásványvagyont - mintegy harminc esztendővel ezelőtt befejeződött, majd a terület, rehabilitáció nélkül, önkormányzati tulajdonba került. (A másik tulajdonos Keszthely önkormányzata.)


A másfél hektáros, tölcsér alakú területen a három évtized alatt felhalmozott szemét nagy része már a föld alá került. A terület hasznosítására több elképzelés is van - mondta az alpolgármester. Merenics Béla szerint a hulladék „kitermelése" után a területen geológiai bemutatóparkot lehetne létrehozni, ahol például megtekinthetőek lennének a természeti ritkaságnak számító kőzetrétegek. Mindehhez azonban több száz millió forintra lenne szükség, de a beruházást az önkormányzat nem tudja finanszírozni - mondta az alpolgármester, megjegyezve, hogy a terület rekultivációját csak állami segítséggel lehet megoldani.


Merenics Béla beszélt arról is, hogy Cserszegtomajon már nyoma sincs illegális szeméttelepeknek, pályázati úton rehabilitálni tudták az illegális hulladéktelepeket, az elmaradt bánya-rehabilitációt azonban az önkormányzat önerőből nem tudja elvégezni. A területet huszonnégy órán keresztül kellene őrizni, a „tettenéréskor" viszont legalább két tanúra lenne szükség - fűzte hozzá. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi szabályzata szerint az őrszolgálat illegális hulladéklerakás vétsége miatt csak tettenérés esetén tehet feljelentést.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.