Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 16. 14:41, szombat | Sport
Forrás: OrientPress

Szelek szárnyán - lezajlott az idei Kékszalag-verseny

Szelek szárnyán - lezajlott az idei Kékszalag-verseny

Balaton, nyár, vitorlázás. Mi jut erről eszünkbe? Feltételezhetően a nagy múltú és igen népszerű Kékszalag vitorlás verseny, melynek győztese idén 12 óra 32 perc alatt kerülte meg a tavat.

Volt akinek fel kellett adni a versenyt a nagy vihar miatt és volt, akit sikeresen kimentettek a vízből. A résztvevőkről, a hajók stábjáról és az idei versenyről Szoják Balázs, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára beszélt.

1934-ben indultak első útjukra a ma már elhíresült és közkedvelt Kékszalag vitorlás verseny résztvevői. Szoják Balázs, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: a tengeren is van egy Kékszalag verseny, amire annak idején a Titanic is benevezett. Talán erről kapta a hazai esemény a nevét.

Idén 588 nevezővel, csütörtök kilenckor indultak útjukra a vitorlázás szerelmesei. A legügyesebbek pedig már aznap célba is értek. Az első helyezett csütörtök este 21 óra 32 perckor átszelte a célvonalat. Pénteken délután egy óra tájékán még nagyjából 10 hajó igyekezett a cél felé, akkor Szoják Balázs úgy nyilatkozott: az utolsó befutót estére várjuk.

A vitorlás szövetség főtitkára elmondta: „csütörtök késő este Badacsony térségében elérte a mezőnyt egy zivatar góc.” 80 kilométeres óránkénti sebességű széllel és szakadó esővel kellett megbirkózniuk a résztvevőknek. 100-nál több ember is mentésre szorult és többen vízbe is estek. Néhány hajó megrongálódott, volt amelyik nem tudta folytatni a versenyt. Szoják hozzátette: a mezőnyt folyamatosan kísérik a mentőegységek, akik a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának és a Magyar Vitorlás Szövetség mentőegységeinek szakembereiből tevődnek össze. A főtitkár szerint ez az időjárás semmiféle meglepetésre nem ad okot, hisz korábban is volt már ehhez hasonló, sőt ennél sokkal extrémebb időjárás is a verseny ideje alatt.

A nevezés feltételei minden második évben megváltoznak. Idén klasszikus hajókkal vehettek részt a versenyzők, minden második évben, így jövőre is pedig extrém, nagy teljesítményű, gyorsabb hajókkal indulnak útnak. Főként ezeken a versenyeken számítanak a szervezők külföldi nevezőre is. Idén elsősorban magyarok vettek részt a megmérettetésen – tájékoztatott a főtitkár.

A hajók stábjáról a szakember annyit mondott: egy vitorláson általában 5 ember van, köztük olyan, aki rendelkezik megfelelő versenyzői tapasztalattal és lehetőséget kapnak azok is, akiknek nincs hajóvezetési képesítése.

Németh Andrea

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vitorlázás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.