Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Május 25. 12:45, kedd | Helyi
Forrás: Stop

Rengeteg német Keszthelyen

Rengeteg német Keszthelyen

Pünkösdkor - talán a megelőző napok zord időjárásának is köszönhetően - még igencsak előszezoni a hangulat a Balaton kulturális fővárosának nevezett Keszthelyen. Jószerivel több német szót hallott a STOP tudósítója, mint magyart.

A Helikon Szálló parkolójában álló gépkocsik rendszámtáblája is arról árulkodott, hogy elsősorban Németországból érkezett turisták szállták meg május utolsó hétvégéjén Keszthelyt, az ő cvancogásuktól hangos a hotel előtti sétányon üzemelő Pecás Büfé is. Az italárak azonban már a hazai vendégek számára is megfizethetők (korsó sör/420, pohár/280, Olaszrizling 1 dl/80 forint), viszont az ételek ára már kicsit a külföldiek pénztárcájához van szabva (lángos/400, langalló/650, sült Debreceni 15 dkg/650 forint).


A mólónál nyüzsgő sokadalomban azonban már főleg magyar szavak hasítják a levegőt, a Pünkösdi Regatta vitorlás túraverseny 300 hajós mezőnye vasárnap délután érkezett meg a szemközti Földvárról, hogy egy napos pihenő után hétfőn visszainduljanak a déli partra. Addig is kerülgetnek párat az öbölben, vagy megtámadják a közeli étterem-büfé-fagylaltozó-bazársort, hogy lángossal (290), virslivel (1 pár/420) vagy sült heckkel (350/10 deka) szerezzék vissza energiáikat a hétfői folytatáshoz.


A centrumban húzódó sétálóutcában ismét az idegen nyelv dominál, de azért hazai családok is szívesen korzóznak le-föl, ücsörögnek a kávéházak teraszain, vagy elnyalnak egy adag fagyit, gombóconként 130 forintért. Az utcáról nyíló passzázson áthaladva mindjárt egy múzeumegyüttesben találja magát az ember. Egységesen 350 forintért látogatható a Népviseletes Babamúzeum, a közel 40 híresség mását felvonultató Panoptikum és a Csiga Parlament, amelynek érdekessége, hogy itt látható a 4,5 millió darab 28 millió éves pannon-tengeri csigából 14 év alatt felépített magyar Országház óriásmakettje, 7 méter hosszan, 2,5 méter magasan. Aki pedig borzongani vágyik, megtekintheti Magyarország első horroráriumát, a Kínzó Múzeumot, fejenként 600 forintért.


A röpke keszthelyi körutat érdemes a Festetics-kastélynál zárni, ha nem is a grófi család egykori lakosztályaiban bolyongva, de legalább az épületet övező hatalmas park fái alatt, innen ugyanis remek kilátás nyílik a vízparti városra. A nagy tóban való fürdőzéshez viszont várni kell még egy keveset a jó időre, igaz, a Városi Strand már most is alkalmas a sétára és a táplálkozásra (gulyásleves/790, cigánypecsenye/1090 forint), és a strandszezon árai sem mondhatók magasnak (felnőttjegy/990, gyerekjegy/660, éjszakai belépő/200 forint). Már nem kell sokat aludni a pancsoláshoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.