Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 25. 08:34, kedd | Helyi
Forrás: MTI

RenBikeTour: dialízissel is aktívan

RenBikeTour: dialízissel is aktívan

Másodszor kerékpározták körbe a Balatont a RenBikeTour keretében dialízises betegek, kezelőorvosok és nővérek

, hogy felhívják a figyelmet arra: dialízis mellett is lehet aktív életet élni. A túra hétfőn ért célba Balatonfüreden.

A második alkalommal megszervezett túra június 21-én indult, a résztvevők 210 kilométert tettek meg a Balaton körül. A résztvevők szerették volna megmutatni egyrészt önmaguknak, másrészt környezetüknek, hogy a dialízis mellett is lehet aktív életet élni - mondta el az MTI-nek a Nemzeti Vese Program égisze alatt megvalósuló rendezvényről Böcskei Virág programfelelős.
Tájékoztatása szerint a túrán 110-en vettek részt, közülük 22-en dialízisre szoruló betegek, négyen transzplantáltak, a többiek orvosok, dialízist végző nővérek és a betegek hozzátartói voltak.
A túrával a szervezők szeretnék hívni a figyelmet a vesebetegségre, a szűrés és a gondozás fontosságára, valamint a vesepótló kezelések közül a hasi dialízisre, amely a beteg életviteléhez igazítva bizonyos határokon belül szabadabb életet biztosít, mint a gépi kezelés.
Azt is el szeretnék érni, hogy a betegek megismerjék egymást, a többi dialízis állomáson zajló munkát (a siófoki és keszthelyi állomást látogatták meg a kerékpárosok), módjuk legyen a tapasztalatcserére.
A felnőtt lakosság körében minden tizedik embernek van valamilyen formában vesebetegsége és világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív- és érrendszeri szövődményekben: Magyarországon is legalább 500 ezer honfitársunk veszélyeztetett - áll a Nemzeti Vese Programnak az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
Közlésük szerint ma Magyarországon nagyon magas az akut dialízisek (utcáról bekerülve azonnal dialízis kezelésre szoruló betegek) száma, mert a betegek maguk sem tudják, hogy az évek óta fennálló, szerteágazó panaszaik mögött veséjük elégtelen működése áll.

ij

Címkék: egészség, Sport, színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.