Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Április 21. 09:26, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Országos fazekas-keramikus fesztivál Zalaegerszegen - részletes programmal!

Országos fazekas-keramikus fesztivál Zalaegerszegen - részletes programmal!

Országos fazekas-keramikus találkozót és fesztivált rendeznek április 22. és 24. között a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

Az ország különböző tájegységéből, fazekas központokból csaknem félszáz fazekas és keramikus érkezik a találkozóra. Legszebb portékáikat - kerámia- és agyagedényeket - kirakodóvásáron mutatják be, de készülnek a helyszínen is népművészeti alkotások.

A fesztivál egyik leglátványosabb eseménye évek óta a fazekas verseny: a mesterek egyik feladata idén az őrségi csupros korsó korongozása lesz, vasárnap pedig a tradíciókhoz híven a tál korongozását mutatják be.

A Pajtagalériában Bangó Aliz hucul kerámiáiból nyílik kiállítás. A tárlat anyagához kapcsolódik a szakmai konferencia nyitóelőadása: a keramikusművész, etnográfus, Huculföld (Kárpátalja) kerámiáit mutatja be. Les Gábor népi iparművész a Partium (Románia legnyugatibb részén található, magyarlakta terület) fazekas kultúrájáról, népművészetről tart előadást. Csupor István a Néprajzi Múzeumban bemutatott Országos Népművészeti Kiállítás tapasztalatait ismerteti, és beszél a fazekasság helyzetéről.

A háromnapos rendezvénysorozaton folklórműsorokkal, gyermekprogramokkal és a tájegységre jellemző gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat. Hagyományőrző együttesek lépnek színpadra, a Szekszárdi Bartina Táncegyüttes és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület divatbemutatón mutatja be Sárköz gyönyörű viseleteit és mai átfogalmazásait - Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek ruháit. Látogatható lesz a honfoglalás kori jurta kiállítás is, amelyet a Zala Megyei Népművészeti Egyesület éppen két évtizeddel ezelőtt készített el.
A gyermekeknek gólyalábas vásári játékot, agyagos játszóházat szerveznek, ahol kipróbálhatják a korongozást is.
A fazekasok és keramikusok első országos találkozóját Németh János Kossuth és Munkácsy - Díjas keramikus iparművész kezdeményezésére 2004 tavaszán rendezték meg a Göcseji Falumúzeumban. A fesztivál évek óta a szakma egyik legrangosabb eseményének számít, és egyben emléket állít a zalai, vasi "gölöncséreknek" is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.