Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Október 28. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagyot drágul a tömény szesz

Nagyot drágul a tömény szesz

A szeszes italokra is kiterjesztik a chipsadót a jövő évi adócsomag szerint, ami óriási áremelkedéssel járhat a tömény italoknál. Az alkoholtermékek új adójának jelentős inflációs hatása lesz. A fogyasztói kosárban közel 5 százalékos súllyal szerepelnek a szeszes italok, így összességében a chipsadó 0,3-0,5 százalékkal növelheti a fogyasztói árindexet jövőre – mondta aVilággazdaságnakGabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője.

A kereskedők nem fogják a teljes adót a fogyasztókra áthárítani, de az biztos, hogy a teher nagyobb részét a vásárlóknak kell megfizetni. Közben Ürmössy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője szerint akkor drágulnának igazán nagyot a szeszes italok, ha bevezetnék a nemzeti italboltokat is. Az internetadó kapcsán viszont teljes káosz volt a jövő évi adócsomag benyújtása után. Banai Péter Benő, az NGM államtitkára szerint 20 milliárd forintos költségvetési bevételt várnak, ugyanakkor a gigabájtonkénti 150 forintos terhelésből ennek a tízszerese jön ki számítások szerint. Be fognak vezetni egy felső határt az internetadóra, különben ez óriási terhet jelentene a felhasználóknak – mondta a Világgazdaságnak Ürmössy Gergely. A Raiffeisen közgazdásza szerint az is lehet, hogy nem sikerül januártól bevezetni az új adót, mert a jelenlegi formájában még nagyon kiforratlan. Át kell gondolni, hogyan lehetne racionálisan bevezetni az adót, mert különben a tervezett 20 milliárd forintos bevétel is elúszhat – vélekedett.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hasonlóan a telefonadóhoz, itt is lesz felső fizetési korlát. Ezzel együtt is növekedett a szolgáltatások ára, de nem olyan nagy mértékben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a szolgáltatók komoly versenyben vannak, ezért a fogyasztói árakba is csak visszafogottan jelenhet meg az internetadó díja. Ezt az erősítheti, hogy a Digi is belép a netpiac mellett a mobilpiacra is, amivel több fronton élesedhet a verseny – mondta Ürmössy. Ha mégis túl nagy terhet jelentene a lakosságnak az internetadó, akkor erre gyorsan ráfaraghatnánk, hiszen külföldi szolgáltatóktól is lehet bérelni vonalat.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza úgy vélte, ha teljesen áthárítják az új adókat és adóemeléseket a fogyasztókra, akkor fél százalékponttal emelkedhet meg az infláció, de jó eséllyel csak részleges lesz az áthárítás.

Egyelőre kidolgozatlan az internetadó, de az biztos, hogy a Magyar Telekomot újabb teher sújtja ezzel, ami legalább 5-10 milliárd forint lehet éves szinten – hangsúlyozta Török Bálint. A Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a vállalat nem nagyon tudja majd áthárítani a terhet a fogyasztókra. A korábbi kormányzati stratégiával, amely szerint a szélessávú internethálózat országos kiépítését szeretnék elérni, nem áll összhangban az internetadó. A távközlési cégeken nem sokat segít, hogy az adót leírhatják a nyereségből, mert a legtöbb vállalatnak nincs túl nagy nyeresége az utóbbi időben. A szélessávú internet alapvető infrastruktúrának számít, amelynek a terjedése lassabb lehet az adó miatt, mert lassulhat a fejlesztések üteme – véli Török Bálint.

Érdekes a befektetési alapok új adója. Az idei évben folyamatosan növekvő lakossági kötvényállomány emelkedése az elmúlt hónapokban megállt, így az lehet a kormány célja, hogy a lakosság közvetlenül az államtól vásároljon kötvényeket és ne az alapokon keresztül – mondta Ürmössy Gergely, a Raiffeisen elemzője. Ha sikerül tovább növelni a lakossági kötvényállományt, akkor az csökkenti Magyarország sérülékenységét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár