Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Szeptember 22. 12:01, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Moody\'s: Európának sokkal nagyobb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié

Moody\'s: Európának sokkal nagyobb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié

Az európai gazdaság kilábalásának több okból is várhatóan sokkal erőteljesebb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié - áll a Moody\'s Investors Service kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az amerikai gazdasági növekedés gyorsulása éppen ezért pozitív adósminőségi hatásokkal jár az európai kereskedelmi és szuverén adósi körben.

Jorge R. Valez, a Moody's alelnöke, a tanulmány szerzője az elemzést bemutató ismertetésében kiemelte: a hat legnagyobb európai gazdaságot - Németországot, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot és Hollandiát - vizsgálati mintaként felhasználva a cég modellszámításai azt mutatják, hogy az amerikai hazai össztermék (GDP) értékének tartós 1 százalékos növekedése 0,8 százalékot ad hozzá az európai gazdaságok által megtermelt GDP-értékhez.

A Moody's számításai szerint ugyanakkor a kínai hazai össztermék minden 1 százalékos növekedésétől Európa csak 0,2 százaléknyi pótlólagos GDP-növekményt remélhet.

Valez szerint ennek elsődleges oka az, hogy az Egyesült Államok az európai gazdaság egészének legnagyobb kereskedelmi partnere, emellett magasabb szintű a pénzügyi kondíciók és az üzleti ciklusok szinkronizáltsága az európai és az amerikai gazdaság között, mint Európa és Kína között.

A hitelminősítő közölte tanulmányában, hogy a tavalyi súlyos világgazdasági sokk után az idén az amerikai és a kínai gazdaságban egyaránt erőteljes fellendülést vár: a cég előrejelzése szerint az Egyesült Államokban reálértéken 6,5 százalékkal, Kínában 8,5 százalékkal növekszik a hazai össztermék az idei év egészében.

Ez várhatóan az európai államadós-megítélésnek is jót tesz majd, mivel a magasabb ütemű európai gazdasági növekedés magasabb államháztartási bevételeket eredményez, ezzel egy időben csökkenti a szükségszerű költségvetési kiadásokat - áll a Moody's helyzetértékelésében.

A hitelminősítő várakozása szerint az európai vállalati szektoron belül elsősorban az exportorientált cégek adósminőségi megítélésének tesznek jót az erőteljes amerikai és kínai növekedés átszűrődő hatásai a kereslet valószínűsíthető erősödése révén.

Más nagy londoni házak valamivel óvatosabban ítélik meg az amerikai és a kínai gazdaság rövid távú növekedési kilátásait.

A Fitch Ratings hitelminősítő ugyancsak Londonban bemutatott friss, felülvizsgált globális előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a beszállítói oldalon kialakult szűk keresztmetszetek miatt a korábban vártnál lassabban növekszik az idén az amerikai és a kínai gazdaság, és emiatt a világgazdaság teljesítménye is.

A Fitch közölte: az előző előrejelzésében szereplő 6,8 százalékról 6,2 százalékra csökkentette az amerikai gazdaság idei reálnövekedésére adott prognózisát, a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére szóló előrejelzését pedig 8,4 százalékról 8,1 százalékra vette vissza.

A cég 2021 egészében a globális GDP-érték 6 százalékos növekedésével számol.

A Fitch hangsúlyozta: ez is rendkívül gyors ütemű világgazdasági növekedésnek számít, de előző, júniusban összeállított előrejelzése még 6,3 százalékos idei globális növekedést valószínűsített.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése