Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 10. 12:50, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Minden második vizsgált epres joghurtnál hiányosságot talált az élelmiszerbiztonsági hatóság

Minden második vizsgált epres joghurtnál hiányosságot talált az élelmiszerbiztonsági hatóság

A vizsgált 38 epres joghurt felénél talált jelölési hibákat vagy hiányosságokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron végezték az epres joghurtok élelmiszerlánc-biztonsági célellenőrzését. A vizsgálat során 19 terméknél, minden második esetben találtak hiányosságokat, enyhébb és súlyosabb jelölési hibákat.
Gyakori hibának számított, hogy a jelölésen feltüntetett adatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, így nem valósághűen tájékoztatták a fogyasztókat.
Nem pontosan sorolták fel például az összetevőket, egyes adalékanyagok és egyéb összetevők hiányoztak a jelölésről, a tápértékadatok nem egyeztek a gyártmánylapban vagy a termékspecifikációban foglaltakkal, vagy nem az előírás szerint tüntették fel azt - hívta fel a figyelmet a Nébih.
A közlemény szerint előfordult, hogy az előírt, legalább 4 százalékos gyümölcstartalom alatti epret tartalmazó egyes termékeket és az utóhőkezelt termékeket megtévesztő módon nevezték „epres joghurt”-nak. Egy esetben találtak a boltok polcain magyar nyelvű jelölés nélküli termékeket is.
A csak kisebb jelölési hibás termékek előállítóját vagy forgalmazóját a hatóság figyelmezteti. A súlyosabb jelölési hibáknál élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, és kötelezik a felelőst a hibák kijavítására. Az élelmiszer-ellenőrzési bírság várható összege összesen mintegy 700 ezer forint - közölte a Nébih.
A tájékoztatás szerint a laboratóriumi ellenőrzés során a Nébih mind a 38 termék zsírtartalmát ellenőrizte, illetve szúrópróbaszerűen vizsgálták a joghurtok tartósítószer, édesítőszer és mesterséges színezék tartalmát is. A jelölésen feltüntetett édesítőszerek mennyisége minden esetben megfelelt az előírt maximális értékeknek, és a termékek mikrobiológiai vizsgálata igazolta, hogy egy termék kivételével minden vizsgált joghurt grammonként az előírt mennyiségben tartalmazta a tejsavbaktériumokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk