Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Április 17. 09:19, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zalában

Megkezdődött a kukorica és a napraforgó vetése Zala megyében.

A tavaszi árpát már elvetették, a közel 67 ezer hektárnyi, tavaszi vetésre váró területen összesen 3700 hektáron került eddig földbe a vetőmag - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-vel.

Horváth Gyula beszélt arról is, hogy tavaszi árpából és zabból a tervezettnél lényegesen kevesebbet tudtak elvetni, mert a csapadékos időjárás késleltette a tavaszi munkákat.
Tavaszi árpával a tervezett 3400 hektár helyett csak 1600 hektárt tudtak bevetni, a zab vetésterülete pedig a tervezett 1080 hektárról 390 hektárra csökkent.
A tervek szerint napraforgót 5145 hektáron, kukoricát pedig 49 ezer hektáron termesztenek. Eddig a vetésterület másfél százalékán vetették el a magot.
Megkésett az őszi vetésű növények műtrágyázása is, mert sokáig nem lehetett rámenni munkagépekkel az átnedvesedett földekre. A közel 32 ezer hektárnyi terület 80 százalékán már sikerült befejezni a fejtrágyázást, de az őszi kalászosok gyomirtását csak 6 ezer hektáron tudták elvégezni.
Az igazgató elmondta, a napsütésnek és a szeles időjárásnak köszönhetően napról napra csökken a belvízzel borított és a károsan átnedvesedett terület nagysága. A belvizesedés Zala megyében inkább az ártéri területeket, réteket, legelőket érintette. A mezőgazdasági művelés alá vont területből 1470 hektárnyi szántót borított el a belvíz és 3560 hektáron nedvesedett át károsan a talaj.
Hozzáfűzte, ár- és belvízkár miatt mindössze egyetlen, 15-20 hektárnyi területet érintő bejelentés érkezett az igazgatósághoz. Az őszi vetésű növények viszonylag jól vészelték át a telet, nem szenvedtek súlyosabb károsodást, a határ közepes képet mutat.

ij

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: