Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 20. 07:34, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Matolcsy: Magyarországnak most növekedési fordulatra van szüksége

Matolcsy: Magyarországnak most növekedési fordulatra van szüksége

Magyarország új növekedési terve rendkívül hangsúlyosan épít az újraiparosításra - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten.

A Siker a Kárpát-medencében című előadásában a miniszter hangsúlyozta: ezért született a Wekerle Sándor Terv, a Mikó Imre Terv és az Új Széchenyi Terv, ezek integrációjával jön létre a magyar növekedési terv, amelyről e hónap végén tárgyal a kormány.

Matolcsy György a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola konferenciáján elmondta: a Kárpát-medence történelmi hagyományait, kultúráját tekintve természetes egységet alkot. A 21. század a Kárpát-medence egésze számára akkor lehet sikeres, ha valamennyi, különböző színét és képességét mutató része integráltan működik.

A miniszter megismételte korábbi kijelentését, miszerint a magyar gazdaságban már bekövetkezett egy döntő fordulat. Mint mondta, a válság azokat az államokat bünteti, ahol magas az államadósság. Ebből a szempontból döntő fordulat, hogy az ország képes volt 82 százalékról lejjebb vinni az államadósságot.

A miniszter további eredménynek nevezte, hogy Magyarország annak a hét európai uniós tagállamnak az egyike, amelynek 3 százalék alatti költségvetési hiánya lesz 2012-ben. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak immár növekedési fordulatra van szüksége. 'Ez az igazi gyengeségünk' - fogalmazott Matolcsy György. Mint kifejtette: a válság hatására mindenhol veszélybe került a gazdasági növekedés; Magyarországon az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a 0 százalék feletti bővülési ütemet.

Magyarország sikere a pénzügyi finanszírozás felől van veszélyben; 'az állam finanszírozását úgy tudjuk biztonságba helyezni, ha továbbra is a piacon maradunk (...), csökkentjük az államadósságot, de még egy pénzügyi hálót kötünk a nemzetközi szervezetekkel'- mondta a politikus, aki hozzátette: ennek az utolsó láncszeme az a megállapodás, amelyet a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval köthet meg a jövő év elején.

A kormány szándékai szerint mintegy 1500 milliárd forintnyi uniós forrást használhat fel Magyarország 2012-ben. Ehhez azonban sok esetben hiányzik a tőkeforrás, így a kormány együttműködési formákat dolgoz ki a bankokkal, amelyek a hitelszűke feloldását célozzák - mondta a miniszter. Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a jelenlegi 19 százalékos beruházási rátát 25 százalék fölé emeli.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.