Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Január 18. 09:58, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már 500 ezer egyéni vállalkozó működik Magyarországon

Már 500 ezer egyéni vállalkozó működik Magyarországon

Tavaly is tömegesen alakultak egyéni vállalkozások Magyarországon, a számuk megközelíti a félmilliót az Opten adatai szerint.

A céginformációs szolgáltató csütörtöki, MTI-nek küldött közleménye szerint a cégek számához viszonyítva a legtöbb egyéni vállalkozó az oktatásban, pénzügyi területen, a mezőgazdaságban és művészeti területen működik.

Hat éve töretlenül növekszik az egyéni vállalkozók száma Magyarországon, és a jogszabályok változásával 2019-ben még tovább növekedhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége - fejtette ki a közleményben Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az Opten adatai szerint 2018-ban 75 558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett 35 828 megszűnt, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496 600. A tendencia egyértelmű, néhány héten belül fél millió fölé emelkedik a magyarországi egyéni vállalkozások száma - írták.

A gazdasági forma népszerűsége az alacsony adminisztrációs költségeknek, a gyors vállalkozás indításnak és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek köszönhető - mondta az Opten szakértője. Hozzátette: idén az alanyi adómentesség kiterjesztése adhat újabb lökést az egyéni vállalkozási forma népszerűségének.

Rövid távon segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat, mivel az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partner vállalkozások életébe - véli a szakértő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt