Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. December 16. 14:22, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot

Magyarország megvétózza Bulgária schengeni tagságát, ha nem szünteti meg a gázszállításra vonatkozó büntetővámot

Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a bolgár lépést "botrányosnak és ellenségesnek" nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és "az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes" bolgár döntés "annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is" - mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, "ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt".

"Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).