Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 21. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Ma estig izgulhatnak a leendő egyetemisták

Ma estig izgulhatnak a leendő egyetemisták

Csütörtök este 8 órakor teszik közzé az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az adatokat először a felvi.hu oldalon lehet majd megnézni. Akik kérték, ezen kívül a facebookon és sms-ben is tájékozódhatnak.

A legnagyobb tülekedés az államilag finanszírozott alap- valamint mesterképzéseken várható.

Idén a tavalyihoz képest 271-el többen, 140.579-en akarnak bejutni egyetemre, főiskolára. A legtöbben alapképzésre (BA) mennének, ezt követi a mesterképzés (MA), a felsőfokú szakképzés és végül a doktori iskolák.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik államilag támogatott, nappali munkarendű BA-képzésre akarnak bekerülni – az ilyen helyek száma összesen 40.610. Osztatlan szakokon (jogászok, orvosok) a 10.600 jelentkezőre 2860 állami finanszírozású hely jut. Ugyanez az arány az MA-n 25.500 felvételizőre jutó 19.600 hely – írja az Index.

A legnépszerűbb alapszakok továbbra sem változtak, csak a sorrend cserélődött fel: a gazdálkodás és menedzsment megelőzte a turizmus-vendéglátást. Ezután következnek azok, akik mérnök informatikusnak tanulnának.

Az eddig általános trend viszont idén nem folytatódott: az elmúlt évekkel ellentétben nem nőtt, hanem 10 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik bölcsészek vagy társadalomtudósok szeretnének lenni, ehelyett többen jelentkeztek természettudományi és az orvosi karokra. Az MA-n a trendek nem változtak: továbbra is sokan akarnak tanárok, diplomaták (nemzetközi tanulmányok) és szerkesztők (kommunikáció) lenni.

Jelentős változás, hogy idén a többletpontok mértéke – az emelt szintű érettségi kivételével – 20 százalékkal csökkent. A legnépszerűbb egyetem továbbra is az ELTE, őt követi a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Fontos információ, hogy tavaly sehova sem kellett a legtöbb, 480 „egységet” elérni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: felvételi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.