Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. November 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Logót tervezhetnek iskolájuknak a diákok

Logót tervezhetnek iskolájuknak a diákok

Heti kvízjátékokon mérhetik össze szabadalmakkal, védjegyekkel és szerzői jogokkal kapcsolatos tudásukat a középiskolások. A háromhetes akcióval párhuzamosan logótervezési pályázat is zajlik, melynek keretében a diákok egyénileg vagy csoportosan alkothatják meg iskolájuk logóját - mutatta be a kezdeményezést Varju Zsuzsanna és Szentesné Balázsovics Evelin, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának két munkatársa a Rádió Orienten.

November eleje óta heti kvízjátékokon mérhetik meg tudásukat a középiskolás diákok. A kérdések fókuszában a védjegyek, a szabadalmak és a szerzői jog népszerűsítése áll. Az akció a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának kapcsolati hálója és a médiafelületek mellett a Facebookon szerveződik. A Rádió Orient műsorában Varju Zsuzsanna, az Együttműködési és Tájékoztatási Osztály vezetője és Szentesné Balázsovics Evelin, a Nemzeti Védjegyosztály munkatársa elmondta, a Találd meg/ki/fel! facebook oldalt pár hét alatt már 1800-an kedvelték.

A háromhetes kampány során minden héten friss kérdéseket kapnak a diákok. A hivatal facebookos posztokban, valamint saját honlapján támogatást nyújt a megoldásokhoz. A nyeremény minden héten egy ajándékokkal tömött hátizsák, amelyben többek között pendrive, póló, esőkabát, valamint egy szerzőjogi tankönyv is lapul. A szakértők kiemelték, a kérdések figyelemfelkeltőek és informatívak. Varju Zsuzsanna példaként a Tajvanból rendelt dizájner farmerek veszélyeire rámutató kérdést emelte ki.

A heti kvízekkel párhuzamosan zajlik egy logótervezési pályázat, amely során magánszemélyek, csoportok vagy akár egész osztályok alkothatják meg intézményük logóját. A kiírás határideje november 25-e, ezt követően a hivatal szakmai zsűrije értékeli a beérkezett pályaműveket. Az elbírálási feltételek közül Szentesné Balázsovics Evelin a kreativitást, a jó megjelenést, az egyediséget a grafikai ábrázolhatóságot és az azonosíthatóságot emelte ki. A pályázat győztese elviheti barátait az etyeki Korda Filmparkba és egy meglepetésprogramon vehet részt.

Egy gondosan kiválasztott, jellegzetes logó értékes tőke, marketingeszköz lehet a cégek számára. A védjegy minőséget jelez, kiemelkedő szerepe van abban, hogy a saját termék elkülönüljön a versenytársakétól. Fontos, hogy az intellektuális és anyagi befektetést ne szerezhesse meg jogtalanul egy másik személy – sorolták a vendégek a jogi oltalom fontosságának okait. A védjegyelbíráló munkatárs hozzátette, az alapvédjegy bejelentésének díja 74 800 forint 3 áru és szolgáltatási osztályra. Az oltalom 10 évre szól, majd később többször meghosszabbítható – akár az Európai Unió területére is kiterjeszthető.

A kvízjáték és a logótervezési pályázat egy komplex akció része – emelte ki Varju Zsuzsanna. A diákoknak szóló kiírást 2013-ban a tanárok óravázlatíró pályázata előzte meg. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a jövőben a tanárképzésben résztvevő egyetemi és főiskolai hallgatókat kívánja megcélozni. Jelenleg a konkrét pályázat tervezése folyik még, a cél, hogy a jövő tanárai már most beépítsék a szabadalmakkal, védjegyekkel és szerzői jogokkal kapcsolatos ismerteket tanítási koncepciójukba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár