Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Április 09. 07:37, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett

Kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett

Ukrán kamikaze drónt lőttek le a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a két év óta orosz ellenőrzés alá került energetikai létesítmény sajtószolgálata hétfőn a Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint a pilóta nélküli repülőszerkezet a hatodik erőművi blokk tetejére zuhant. A drón robbanótöltete nem lépett működésbe, a szerkezetet hatástalanították.

A közlemény rámutatott: az üzemet nem arra tervezték, hogy a területén harcok folyjanak, és az ilyen hatások katasztrofális következményekkel járhatnak. Olyan fenyegetést nem észleltek, amely szerint az incidens megsértette volna a létesítmény biztonsági határértékeit. A hatodik blokk kupoláját vasárnap dróntámadás érte.

Jurij Csernyicsuk, az erőmű igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy az erőmű infrastruktúrájában a dróntámadás nem okozott kritikus károkat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn veszélyes provokációnak nevezte a zaporizzsjai erőmű elleni támadásokat. Azt mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai ezek szemtanúi voltak, és úgy vélekedett, hogy a történteknek hosszú távon negatív következményei lehetnek. A NAÜ ellenőrei szerint - 2022 novembere óta először - legkevesebb három találat érte a létesítményt - írta a RIA Novosztyi.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevízió műsorában azt mondta, hogy a világközösségnek el kellene kezdenie tárgyalni a zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről, és Oroszországgal együtt követelnie az ukrán féltől a létesítmény elleni támadások beszüntetését. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a zaporizzsjai atomerőművet ért ukrán csapást. Kilátásba helyezte, hogy fel fogja vetni a kérdést az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt.

Az Európa legnagyobb nukleáris erőműve által kiadott közlemény szerint a 6-os blokk jelenleg "hideg leállás" üzemmódban van, és a többi blokkhoz hasonlóan jelenleg nem termel áramot. Az 1-es, a 2-es és az 5-ös blokk is a hideg leállás, a 3. blokk "javítási leállás", a 4. blokk pedig "meleg leállás" üzemmódban van, gőzfejlesztés céljából.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn este közölte. hogy orosz csapatok Zaporizzsja városban egy Iszkander-rakétacsapással megsemmisítettek egy nehéz drónokat gyártó műhelyt és egy ilyen eszközök tárolására szolgáló raktárt. A tárca szerint az ukrán hadiipari komplexum vállalatait arra válaszul támadják, hogy Kijev orosz olaj- és gázipari létesítményeket próbál üzemképtelenné tenni.

A tárca által bemutatott drónfelvétel szerint a zaprozzsjai drónlétesítményhez közeli épületek gyakorlatilag sértetlenek maradtak.

A hétfőn kiadott orosz napi hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 940 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 460-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, nyolc páncélozott harcjárművet - ebből hatot Avgyijivkánál lőttek ki -, két amerikai gyártmányú M109-es Paladin típusú és egy lengyel Krab önjáró, valamit két amerikai M777-es, két M119-es és egy brit FH-40-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját, három HAMMER irányítható légibombát, továbbá 291 drónt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy csalókat vettek őrizetbe Oroszországban, akik - egyebek között hamis orosz telefonszámokat generáló virtuális kommunikációs központokat létrehozva - ukrán ügynökségeknek segítettek pénzt kicsikarni az emberekből. Az előzetes adatok szerint ily módon több mint 7 milliárd rubelnyi (28 milliárd forintnyi) összeg tranzakciók láncolatán át ukrán bankokba került, a kicsalt összeget pedig végül az ukrán hadsereg támogatására fordították.

Fotó: Wikipedia

Címkék: atomerőmű, háború

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során