Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 14. 14:48, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jövőre tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

Jövőre tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani az MNB

Hat korábbi sorozatot folytatva tizenkét témában tervez emlékérmét kibocsátani 2020-ban a Magyar Nemzeti Bank.

A Magyar Nemzeti Bank az illetékes közintézmények javaslatai alapján, valamint a tematikákra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve állította össze a jövő évi emlékérme-kibocsátási programját, amelyben egy arany, kilenc ezüst és két önálló színesfém emlékpénz-tematika szerepel – olvasható a jegybank keddi közleményében.

A 17 meghirdetett témát a konzultáció keretében beérkezett mintegy tízezer szavazat és észrevétel alapján szűkítette, valamint egészítette ki új felvetésekkel az MNB.

Ennek köszönhetően a Magyar Olimpiai Bizottság alapításának 125. évfordulójáról arany szegélyű érme kibocsátásával terveznek megemlékezni, de folytatódnak a korábbi években megkezdett népszerű sorozatok is: I. Ulászló aranyforintjával a középkori magyar aranyforintok sorozat, Szinyei-Merse Pál születésének 150. évfordulója alkalmából a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjainak emléket állító széria, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal a magyar nemzeti parkok jellegzetességeit megjelenítő, a komondorral a magyar pásztor- és vadászkutyákat ábrázoló, valamint a debreceni Református Nagytemplom és Kollégiummal a magyar nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatok gazdagodhatnak.

Emlékérmével emlékezne meg az MNB továbbá olyan nemzetközi jelentőségű egyházi és sporteseményekről, mint a Budapestre szervezett 52. Eucharisztikus Kongresszus vagy a tokiói rendezésű XXXII. Nyári Olimpiai Játékok.

Nemzeti jelentőségű sporttörténeti, tudománytörténeti és történelmi évfordulók is lesznek jövőre, így érmekibocsátást tervez a jegybank az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) fennállásának 150., a közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazott Harsányi János születésének 100., valamint a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából is.

Különleges alakú emlékérmék is gazdagítják majd a programot, hiszen a tervek szerint szögletes érme készül majd az OMSZ 150 éves fennállása alkalmából és a Kiskunsági Nemzeti Park is ilyen érmén jelenik meg, valamint virágszirom alakú érme készül a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

2014 óta minden nemesfém emlékérmének megjelenik a 2000 forintos címletű színesfém változata is, amely nem csupán a választékot bővíti, hanem kedvező ára miatt elősegíti az emlékérmék népszerűsítő, ismeretterjesztő szerepének még hatékonyabb érvényesülését.

Címkék: bank, emlékérem, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.