Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jöhet az uniós pénz

Jöhet az uniós pénz

Augusztus végén végre elfogadásra került Brüsszel részéről a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő, az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodás, amely összességében 21,9 milliárd euró beruházás előtt nyitja majd meg az utat 2014 és 2020 között - áll az ICT Európa Tenderház OrientPresshez eljuttatott közleményében.

A közlemény továbbá ismerteti a vidékfejlesztés terén további 3,45 milliárd euró (1087 milliárd forint), a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatással számolhatunk.

A kabinet és a brüsszeli testület több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban. A következő hét év forrásfelhasználását rögzítő partnerségi megállapodás aláírására várhatóan még szeptemberben sor kerül.

Az aláírás jelenti majd azt, hogy a partnerségi megállapodás kérdése le van zárva; de a konkrét intézkedéseket felvázoló operatív programokat csak a partnerségi megállapodás elfogadását követően lehet jóváhagyni.

Brüsszel megkezdte a tavasz óta bent álló számlák kifizetését

Brüsszel megkezdte a 2014. április 15-e utáni számlák kifizetését, több mint 75 milliárd forintnyi utalás történt meg az elmúlt hetekben. Az utalások újbóli megindulása a Kormány elmúlt időszakban a fejlesztéspolitika területén tett lépései pozitív visszaigazolásának tekinthető.

Átalakuló intézményi háttér

A kormány az elmúlt évben úgy döntött, hogy a következő pályázati időszakra vonatkozóan megváltoztatja, egyszerűsíti és átláthatóbbá teszi a pályáztatás rendszerét. Az idén év elején, illetve tavasszal történt intézményi átalakítások a gazdasági szereplők részéről érkező kritikákra reagált, amelyeket a pályázók az elmúlt hét év, és az előző uniós költségvetési ciklus tapasztalatai alapján fogalmaztak meg. A módosítások kézzel fogható jelei már az ősszel induló pályázatoknál láthatóak lesznek.

Várhatóan ősszel jöhetnek az új uniós pályázatok

A kormányzati bejelentések szerint már néhány héten belül, szeptember második felében meg is jelenhetnek a vállalkozások fejlesztésére irányuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program első pályázatai.

Első körben a vállalkozásoknak szóló pályázatok várhatóak

Az első körben kiírásra kerülő pályázatok főként a kis-, mikro- és középvállalkozások fejlesztésére, illetve foglalkoztatás bővítésére irányulnak; a kiírt pályázatok középpontjában a kkv beruházások állnak majd, így várhatóan egyre több vállalkozás mer majd belevágni új fejlesztésekbe.

A felkészülést már mosz el kell kezdeni

Mivel várhatóan pár hét múlva kiírásra kerül a vállalkozói pályázatok első köre, ezért a cégeknek már most érdemes előkészíteniük a benyújtandó projektjeiket; hogy milyen fejlesztési irányok jöhetnek szóba a vállalkozásnál, milyen gépet szereznének be, milyen telephelyfejlesztési elképzelések várhatóak az elkövetkezendő 1-2 év távlatában.

Nyilván, mivel még a konkrét paraméterek, támogatási mértékek nem ismertek a pályázatok kapcsán, ezért sokan kivárnak; azonban nem érdemes az utolsó pillanatig várni ugyanis ezek előkészítése sok esetben heteket vesz igénybe (például építési elképzelés kapcsán a pályázat benyújtásáig a tervdokumentációnak, és a kivitelezői költségvetésnek is el kell készülnie).

Változó támogatási arányok

Július 1-től megváltozott a regionális támogatásként kapható maximális támogatások mértéke az egyes régiók vonatkozásában.

2014-től kezdve a közép-magyarországi régió egésze már nem tartozik a támogatható térségek közé, tekintve, hogy a régió fejlettsége az uniós átlag 107 százalékán áll.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeken a területeken nem lesz egyáltalán támogatás, illetve hogy minden támogatás kapcsán ezek lennének majd a maximális támogatási szintek.

A regionális támogatások elsősorban a gép-, eszközbeszerzésre, építéssel kapcsolatos beruházásokra irányuló fejlesztési támogatásokat takarja, e mellett más típusú támogatási formák is léteznek; mint pl. a de minimis, képzési, kutatás-fejlesztési típusú támogatások.

Megváltozik jövőre az agrártámogatási rendszer is

Új elemek jelennek meg a mezőgazdaság uniós támogatási rendszerében is a jövő évtől. Változnak a forráselosztás elemei, az uniós rendszert kiegészítik a nemzeti költségvetésből.

Az érzékeny ágazatok támogatására jóval több pénz fordítható majd: az állattenyésztésre, valamint a zöldség-gyümölcságazat fejlesztésére. Ez a közvetlen támogatási forrásösszeg évente – 2020-ig – 60,5 milliárd forintot tesz ki. A munkaigényes és érzékeny ágazatokra 52,4 milliárd forint, míg a fehérje növények termesztésének támogatására 8,1 milliárd forint költhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk