Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Április 25. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Jelentősen csökken 2100-ra a Balaton vízgyűjtő területén a vízkészlet

Jelentősen csökken 2100-ra a Balaton vízgyűjtő területén a vízkészlet

A kutatók prognózisa szerint 2100-ra a Balaton vízgyűjtőjén a vízkészlet jelentős csökkenésére kell számítani, ami befolyásolja tó hasznosíthatóságát is.

A Balaton Fejlesztési Tanács által a Föld napja alkalmából rendezett szakmai konferencián kedden Csopakon Botos Barbara, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) főosztályvezetője elmondta, a Balaton az ország legtisztább levegőjű területe. Vízgyűjtő területén az 1961-1990 közötti adatokhoz viszonyítva 2100-ig 2 Celsius fokot meghaladó felmelegedés valószínűsíthető. Hosszú távon nem a csapadékváltozás, hanem a párolgás intenzívebbé válása miatt kell számolni a Balaton vízkészletének jelentős csökkenésével - fogalmazott. Hozzátette, a második nemzeti éghajlatváltozási stratégia a Balaton térségében három megoldást javasol: vízszintszabályozást vízeresztő zsilippel és tározóval, a vízhasználat korlátozását és ideiglenes vízpótlást.

Szalóki Flórián, a NFM közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára több nagy, az üdülőrégiót érintő közlekedési fejlesztésről számolt be. Így például a 70,3 milliárd forint támogatást nyert Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy vasúti vonalszakasz felújításának megvalósítása 91 százalékos készültségi fokon áll, befejezése jövő év április végén várható. A 10,3 milliárd forint támogatást nyert Fonyód-Kaposvár vasútvonal állapotjavítását idén augusztus végére tervezik befejezni, készültségi foka 86 százalékos. A 7,66 milliárd forint támogatást élvező, az M7-es autópálya és 710-es számú főút csomópontjának kialakításáról, valamint a 710-es számú főúti bekötéséről szóló projekt befejezését 2019 negyedik negyedévben tervezik.

Elmondta azt is, hogy a Balatoni vasútállomások rekonstrukciója 2,8 milliárd forint támogatáshoz jutott. Az érintett állomások megnevezése csak 2018 augusztusában, a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után várható. A tervezett befejezés 2021 június vége - közölte.

Címkék: balaton, , víz, vízkészlet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben