Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 04. 19:19, csütörtök | Sport
Forrás: mno.hu

Janics-ügy: itt a bejelentés, mindenki rosszul jár

Janics-ügy: itt a bejelentés, mindenki rosszul jár

Douchev-Janics Natasa 12 esztendő után újra szerb kajakos – jelentették be Belgrádban a szerb olimpiai bizottság elnökének jelenlétében. A nemzetközi szövetség szabályzata értelmében azonban 2015-ig Janics nem versenyezhet szerbként, ugyanis déli szomszédunk nem hajlandó egy petákot sem fizetni a háromszoros olimpiai bajnok átigazolásáért. Márpedig az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 150 ezer eurót kér Janicsért.

Bármilyen hír lát napvilágot a Magyarországot most már biztosan papíron is elhagyó Douchev-Janics Natasáról, azonnal kiderül, lehet, hogy az ellenkezője igaz. Így volt ez az országváltásról szóló első információval (Magyarország–Szerbia) is: bő hat hete a szerbiai sajtóban megjelent, hogy szerbként folytathatja, amit ő és menedzsere azonnal cáfolt – mi lett a vége… Aztán egyre gyakrabban szóltak arról a hírek, hogy a közelgő országváltás hátterében a férj jövője áll, a bolgár exkajakos Andrian Dusev ugyanis Szerbiában kapott edzői állást. Az utóbbi napokban a kérdésben szintén állást foglaló Ábrahám Attila kajak–kenus szövetségi főtitkár kijelentette, szó sincsen erről, Janics óriási összegekért folytathatja szerb színekben, erre pedig bizonyíték a 2000-es, sydneyi olimpia utáni első országváltás, amikor egy olimpiai negyedik hely és a visszafogott pénzbeni segítség pont elég volt ahhoz – na jó, a sportszakmai érveken túl –, hogy Szegeden, magyarként versenyezzen tovább.

Egy ideig nem volt kérdéses a szerdai szegedi egyeztetőforduló sem a magyar és a szerb fél között – Janics 150 ezer eurós „kiadatásáról” –, de miután a szerbek közölték, hogy csütörtökön Belgrádban a kajakos jövőjével kapcsolatosan nagy bejelentésre készülnek, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség írásban tudatta: szerdán nem találkoztak senkivel és nem beszéltek semmiről. Egy szimbolikus dolog azért mégis történt. Szerda délután, amikor nagy csinnadrattával átadták az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület megújult klubházát (szinte forintra annyiért, mint amennyibe Janics kerül a szerbeknek…), férje oldalán váratlanul betoppant maga Douchev-Janics Natasa, és az EDF Démász francia vezérének kezébe nyomta londoni lapátját, két olimpiai érme közül az egyiket az állami sportirányítás megjelent képviselőjének, a másikat pedig egy szponzornak adta át.

A szövetségi főtitkárnak, Ábrahám Attilának szerda este azért már volt tippje arról, miről szól majd a szerbek csütörtöki bejelentése. „Legfeljebb annyi történhet, hogy a sajtótájékoztatón bejelentik az MKKSZ által kért 150 ezer eurós kivásárlási ár elfogadását, és erről szándéknyilatkozatot küldenek nekünk. Ettől kezdve pedig az MKKSZ elnökségének jogköre eldönteni, hogy elfogadja-e” – fogalmaz Ábrahám. Tőke János, a vajdasági Magyar Szó napilap sportszakírója azonban gyorsan a bejelentés előtt bedobott még egy verziót: ha Janicsot – férje után – előbb bolgárosítják (ahogy „szerbesült” a nemzetközi szövetség szabályzata alapján férje után másik távozónk, Benedek Dalma), akkor Belgrád már Szófiának kell hogy fizessen Janics versenyeztetési jogáért, jó eséllyel sokkal kevesebbet. Innentől még izgalmasabb volt, hogy mekkora trükköt dobnak be csütörtökön Belgrádban.

A bejelentés

Kora délután megérkezett a szerbek bejelentése: Janics visszatér Szerbiába és boldog. Új infót tehát nem közöltek, mindössze részleteket. Janics mindent megköszönt Magyarországnak, többek között azt is, hogy a jugoszláv színekben szerzett olimpiai negyedik helye után háromszoros bajnokot faragtak belőle, de elmondta azt is, sosem találta meg a helyét nálunk. A tájékoztató voltaképpen társrendezvénye volt Vlade Divac bejelentésének, aki indul a NOB elnöki pályázatán.

Az MNO értesülései szerint a Janics-ügy kapcsán az újságírók arról is érdeklődtek a szerbeknél, hogy mi lesz az átigazolási díjjal. Ezzel kapcsolatban azt a tájékoztatást adták, hogy semmiféle jogalapot nem látnak arra, hogy a magyar szövetség pénzt kérjen a kajaksztár versenyjogáért, minden úgy lesz, mint 12 évvel ezelőtt. Ha ez igaz, Janicsot 2015-ben látjuk legközelebb nemzetközi versenyen, Szerbia színeiben.

Mielőtt azt gondolnánk, így mindenki biztosan rosszul jár – hisz a magyarok nem kapnak pénzt, a 30 esztendős Janics évekig nem versenyezhet, illetve Szerbiának is várnia kell –, ne felejtsük el, hogy magyarként 100 milliós nagyságrendű pénzbe került Janics Natasa eddigi versenyeztetése, és sovány vigasz, de a magyar versenyzőknek egy erős riválissal kevesebb lesz a következő években. Kérdés marad, hogy miként maradhatna a legtisztább az egész história. A bolgár út egyébként nincs kizárva még így sem.

Az ügyben magyar oldalról eddig leginkább Ábrahám Attila diszponálta magát, Baráth Etele elnök és Storcz Botond kapitány a négy távozó (Paksy Tímea, Benedek Dalma, Sarudi Alíz és Janics) döntésének véglegessé válása után egy nappal egy más témájú, félig szakmai rendezvényen nem jelentek meg.

Janics Natasa a jövő hét elején tart sajtótájékoztatót. Már ha egyáltalán így lesz…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.