Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 01. 07:19, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress

Immunterápia segíthet az allergiásoknak

Immunterápia segíthet az allergiásoknak

A februártól novemberig tartó allergiaszezon talán legnehezebb szakaszában vagyunk.

Hazánkban 2 millió allergiás ember él, akik 60 százaléka a most virágzó parlagfűtől szenved. „Ha mindkét szülőnk allergiás, akkor 70 százalék eséllyel mi is azok leszünk.” A több éve hatékonyan működő immunterápia, valamint a korszerű allergiagyógyszerek azonban némi reményt jelenthetnek a betegeknek. Mohácsi Edit szakorvost és Páldy Anna főorvost kérdeztük a megelőzésről és a kezelésről.

Magyarországon a közel kétmillió allergiás emberből nagyjából 1,3 millióan szenvednek a parlagfű pollenjeitől. Hazánkban a szezon február elejétől november közepéig-végéig tart, ami igencsak megnehezíti azok életét, akik a fű, fa és virágpollenekre is rosszul reagálnak – tájékoztatott az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa. Páldy Anna elmondta: a szezont három részre lehet bontani; az első szakasz a fák virágzása, ami februártól május végig tart. A második szakasz a fűfélék, korai gyomok virágzása. Ez nagyjából április-májustól júliusig tart. A harmadik szakasz, a késő nyári szezon pedig a parlagfű és az üröm virágkora. Ez a két legfontosabb allergén adja a legmagasabb koncentrációt is.

Sok pollenben hasonló fehérjék találhatóak, ami miatt túlérzékenység alakulhat ki az allergiás betegeknél. Ráadásul egyes ételek is hasonló kémiájúak, mint a pollenek, így pollen-étel keresztreakció is könnyen előfordulhat és okozhat tüneteket. Akinél például az uborka, paradicsom, cukkini fogyasztásánál hasonló tünetek jelentkeznek, mint a parlagfű pollen belélegzésénél, az a téli időszakban sem fogyaszthatja ezen ételeket. Ha egyszer allergiásak leszünk valamire, az sajnos úgy is marad. Kinőni nemigen lehet – fejtette ki Páldy Anna. A főorvos szerint legfeljebb a csecsemőkori allergia az, ami kis szerencsével felnőtt korunkra elmúlik.

Ha mindkét szülő allergiás, 70 százalék, ha csak egyik, 40 százalék, ha egyik sem akkor is 10 százalék esélyünk van, hogy mi is azok leszünk – mondta Mohácsi Edit, a János Kórház allergia szakrendelőjének vezető főorvosa.

De milyen kezelés segíthet a betegeken? Mohácsi kifejtette: sok esetben az antihisztamin mellé gyulladáscsökkentő torok-, illetve orrspray-t is felírnak a betegeknek. Valamint ma már szopogatós tabletta formájában is csökkenteni lehet az allergiás tüneteket. A leghatásosabb ellenszer azonban talán az immunterápia, melyet közel 30 éve sikeresen alkalmaznak. Ennek során az okot szüntetik meg, nem a reakciót. Tehát azt próbálják elérni, hogy a szervezet ne termeljen speciális immunoglobulinokat, más szóval ne védekezzen az allergén ellen – fejtette ki a szakorvos a kezelés lényegét, amelyért jelenleg 33.200 forintot kell fizetnünk és 3 évig tart.

Páldy Anna megjegyezte: nem csupán a kültéri, de a beltéri allergia is sok szenvedést okoz a betegeknek, és ezekre ugyanúgy figyelnünk kell. A lakásban is megtalálható gombaspórák és egyéb allergének folyamatos jelenléte (beázás, nem megfelelő tisztaság esetén) nagy gondokat tudnak okozni.

Címkék: parlagfű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.