Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 31. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Idén némileg lassulhat a GDP-bővülés üteme

Idén némileg lassulhat a GDP-bővülés üteme

Folytatódhat a dinamikus gazdasági növekedés Magyarországon az idén, a GDP-bővülés üteme ugyanakkor némileg lassulhat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint.

Az MFB 2018. október-november között végzett reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült MFB Periszkóp szerint az idén 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani a vállalati jelzések alapján. Ez azonban az elemzés szerint óvatosan tekinthető idei GDP-prognózisnak, mivel az MFB-Indikátorra alapozott előrejelzésben kiemelt és hangsúlyos szerepe van a vállalati terveknek és várakozásoknak, míg a lakossági szegmens szándékai és lehetőségei csak közvetve, a termelési oldal szemszögéből és megítéléséből kerülnek be a becslésbe - írják.

A cégek várakozásai határozott optimizmust tükröznek az idei évre várt hazai értékesítéssel kapcsolatban, azonban az exportpiacok lassulását érzékelik, ami fejlesztéseikre, finanszírozási döntéseikre is hatással van. A hazai vállalatok átlagosan 9,3 százalékos növekedést prognosztizálnak az értékesítés árbevételében 2019-ben, azonban jelentősek az iparági különbségek. A lakossági fogyasztás esetében a vállalati válaszokból kiindulva 5-6 százalék körüli növekedésre lehet számítani 2019-ben. Az áru- és szolgáltatásexport a cégek jelzései alapján 3-6 százalék körüli ütemben bővülhet az idén.

A beruházások növekedése folytatódhat, amit a hazai felvevőpiac kereslete mellett egyre inkább hajt a súlyosbodó munkaerőhiányra alternatív lehetőséget kínáló gépesítés is. A betöltetlen álláshelyek növekvő száma azonban egyúttal a fejlesztések egyre nagyobb akadályát is jelenti, mivel az élő munkaerőt helyettesítő új eszközök, gépek kezelése és használata a korábbitól eltérő, illetve újfajta képességeket is igényel. A vállalatok 2018 végén regisztrált fejlesztési kedvének (a beruházási szándékot jelző vállalatok arányának) alakulása alapján 2019-ben 5-10 százalék körüli ütemben bővülhetnek a hazai beruházások. A beruházási kedv lanyhulásával a vállalatok forrásbevonási szándéka is mérséklődik.

A termelési oldalról valamennyi ágazatban élénkülést várnak a cégek 2019-ben, viszont jelentős szóródásra lehet számítani. A legkedvezőbb értékesítési kilátásokat saját megítélésük alapján a villamosgép-, a háztartásikészülék-gyártás és a vegyipar mutatja, míg az agrárágazatok többsége óvatos árbevétel várakozásokat fogalmazott meg a tavalyi kedvezőnek mondható év után.

A gazdasági növekedés szerkezete az idén átalakulhat: mérséklődhet a beruházások és az export jelentette húzóerő, a fogyasztás hatása viszont erősödhet, míg termelési oldalon az ipar és a szolgáltató szektor járulhat hozzá elsősorban a bruttó hazai termék bővüléséhez.

Címkék: gazdaság, gdp, növekedés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.