Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Április 08. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Házvásárlás megtévesztő hirdetés alapján

Házvásárlás megtévesztő hirdetés alapján

Megtévesztő hirdetés alapján vásárolt háza az onlinejogsebesz.hu egyik kérdezője. Mit tehet? Ebben segítenek a szakemberek. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
1 hete vettem egy 32 nm-es tégla építésü lakást, ami úgy lett meghirdetve, hogy a tetőtér beépíthető, ezért is vettem meg 7 millió forintért. Viszont a szomszédom azt mondta, hogy nem tudja beépíthető-e, mert ez egy a 30-as években épült ház, amin azóta semmi felújitás nem történt és az elöző tulajdonos semmilyen papírral nem tudta igazolni, hogy beépíthető-e tetőtér, viszont így lett meghirdetve. Azt szeretném megkérdezni, hogy a régi tulajnak valamilyen dokumentummal igazolnia kellett volna a tetőtér beépíthetőséget? Ha beépíthető kell-e engedély a beépítéshez illetve kell-e a szomszéd hozzájárulása, mivel a tetőtérbe(padlásra)az ő tetőterébe közös a feljáró lépcső. Ha nem építhető be, akkor tehetek-e jogi lépést a volt tulajdonos felé, hisz ő így hirdette meg? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kérdését két részre kell bontani. Egyrészről annak eldöntése, hogy a tetőtér beépíthető-e építész szakember kompetenciájába tartozik. Egy szakember tudja önnek megmondani, hogy a tetőtér beépíthető-e, ha igen milyen módon kivitelezhető, és a tervezett kivitelezés engedélyköteles-e. A másik része a kérdésének, azaz egy esetleges jogi lépés az eladóval szemben ennyi információból nehezen megválaszolható. Fontos annak vizsgálata, hogy vajon beépíthetőség hiányában megvásárolta volna az ingatlant, avagy egyértelműen nem. A hirdetésen túl bármiben megtévesztett-e Önt az eladó? Ha megtévesztette Önt az miben állt? Ha és amennyiben a vétel feltétele volt a beépíthetőség, akkor azt miért nem szabályozták az adásvételi szerződésben? Sok kérdésem lenne, amire nem ismerem a választ. Ha az adásvételi szerződés e kérdést nem szabályozza, akkor abból kell kiindulnom, hogy az eladó szavatosságot kizárólag az ingatlan jelenlegi használhatósága vonatkozásában vállalt. Minden egyéb körülmény vonatkozásában Önt terheli a bizonyítás és önmagában csak a hirdetésre támaszkodva ennyi információ birtokában nem tudok olyan tanáccsal szolgálni, ami ügyét biztos sikerre vezetné egy esetleges jogi útra terelés esetén. Érdemes lenne felvennie a kapcsolatot az eladóval, hogy mire alapítva hirdette az ingatlan beépíthetőként.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.