Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Szeptember 26. 22:03, szerda | Helyi
Forrás: SONLINE

Égi szüret: a Balaton Sound szárnyakat adott Sármelléknek

Égi szüret: a Balaton Sound szárnyakat adott Sármelléknek

Bár a repülési szezonnak még nincs vége, egyértelműen látható, hogy a Hévíz-Balaton Airport Kft. az üzleti tervét teljesíteni, sőt túlteljesíteni képes.

A sármellékiHévíz-Balaton Airport Kft.– korábbanFlyBalaton– működtetésére az idén létesítettszáz százalékban önkormányzati tulajdonú cégetHévíz. Bár a repülési szezon még nem zárult le, egyértelműen látható, hogy aHévíz-Balaton Airport Kft.az ez évi üzleti tervét teljesíti, sőt túlteljesíti. Mindezt úgy, hogy az önkormányzatnak egyetlen plusz fillérrel sem kellett beszállnia a reptér működtetésébe azon az összegen felül, melyet még a kft. megalapítása előtt, ez évi költségvetésének összeállításakor különített el a repülőtér működtetésére – olvasható a város honlapján. A sajtóközlemény szerint: ötvenmillió forintot tett félre a képviselő-testület az év elején a repüléssel kapcsolatos feladatokra.

– Amióta a repülőtér üzemel, nem volt olyan év, hogy a hévízi önkormányzat ne biztosított volna forrásokat a biztonságos üzemelés érdekében. Amikor a kft.-t megalapítottuk, félmillió forintos törzstőkével tettük meg, nem sokkal később viszont a testület úgy döntött, hogy azt az ötvenmilliót, amit korábban különítettünk el, tegyük át a cég költségvetésébe – fogalmazottPapp Gáborpolgármester. – A másik változás, hogy időközbenKönnyid Lászlóaddigi turizmusért felelős alpolgármestert a légiügyek fejlesztéséért felelős alpolgármesterré neveztük ki, mivel hamar nyilvánvalóvá vált: ahhoz, hogy a repteret megfelelően és gazdaságosan működtethessük, illetve, hogy a turizmus szereplőivel reptér-ügyben folyamatosan tartani tudjuk a kapcsolatot, teljes odafigyelésre, munkára van szükség.

Könnyid Lászlóúgy nyilatkozott: a németországi charterjáratok a terveknek megfelelően érkeznek Sármellékre. Az üzleti tervben meghatározott célok e járatok folyamatos érkezése miatt teljesülnek. A túlteljesítés abból adódik, hogy jelentősebb plusz járatmozgás volt az elmúlt hónapokban. Legutóbb példáulaBalaton Soundfesztiválra érkeztek magángépekkel, kisgépekkel, melyek többletbevételt hoztak. További forráshoz jutnak a terminálban elhelyezett reklámanyagok, molinók, vagy épp a taxi járatokkal kötött szerződések nyomán is; ezekre eddig nem igazán fordított figyelmet senki. Komolyak a tárgyalások a járatbővítésben is– skandináv és orosz célterületen. Miután egy új járat indításának átfutási ideje tíz-tizenkét hónap, a tárgyalások eredménye a jövő évben realizálódhat.

Papp Gáborpolgármester arra is kitért: az idei repülési szezon kiemelt feladata és célja volt az önkormányzati támogatás mellett állami források bevonása. Ez is sikeres volt, az állam gazdasági szerepet is vállalt aHévíz-Balaton Airportban. Ugyanakkor elvárás állami részről, hogy lehetőség szerint, a környező önkormányzatokat, turizmusban érdekelt szervezeteket is bevonják a működtetés támogatásába, illetve, hogy tiszta helyzetet teremtsenek a tulajdonlás, eszközkérdések és üzemeltetés hármasságának tekintetében. Ezen utóbbiakhoz szintén biztosít az állam támogatást, előbbi esetében viszont a hévízi önkormányzat nagy feladata lesz 2013-ban a térség önkormányzataival folytatandó tárgyalássorozat megkezdése, a támogatási feladatok meghatározása.

– Az önkormányzat célja befektetők bevonása is – mutatott ráPapp Gábor. – Jelentős az érdeklődés a reptér és a repülőtér körüli területek hasznosítására, amíg azonban a tulajdonosi, üzemeltetői és eszköz birtokba vételi ügyek nem oldódnak meg, a tárgyalások is nehezebbek. Amennyiben kevesebb szereplős lesz a reptér-ügy, tisztább helyzetet tudnak teremteni, új perspektívák nyílhatnak meg nemcsak Hévíz, de a megyei városok és a Dunántúl tekintetében is, mivel az út nyitva áll ahhoz, hogy aHévíz-Balaton Airportnem csak nevében, de ténylegesen is regionális reptérré váljon.

Rendszeres járatok Sármelléken

A sármellékiHévíz-Balaton Airportheti rendszerességgel fogad járatokat négy német nagyváros, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt és Berlin repülőtereiről. Ezek aLufthansacharterjáratai, melyek április 14 és november 10 között közlekednek szombatonként. Április 19 és szeptember 27 között kéthetente csütörtökönként pedig aGermanialégitársaság gépei közlekednek Erfurból, Lipcséből és Drezdából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben