Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Szeptember 22. 06:45, szerda | Helyi
Forrás: indexbalaton.hu

Felavatták Hévíz teljesen felújított városközpontját

Felavatták Hévíz teljesen felújított városközpontját

A Hévízi-tó által nyújtott szolgáltatások és a gyógyhatás mellett a fürdőváros megjelenése, eleganciája, nagyvonalú, igényes és egészséges hangulatot sugalló környezete önmagában is képes az igényesebb vendégkört magával vonza

A közel egy milliárd forintból, fele részben pályázati segítséggel, minőségi fejlesztés révén megvalósított városközpont avatási ünnepségét szeptember harmadik vasárnapján tartották. Mielőtt a Széchenyi és Rákóczi utcák sarkán kifeszített nemzetiszín szalagot Vértes Árpád polgármester, dr. Festetics György városi díszpolgár, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kiss László helyi esperes-plébános és dr. Hegedűs Lajos, a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. igazgatója ünnepélyesen átvágta volna, sort kerítettek az avató szentelésre. Kiss László atya Isten áldását kérte az utat építőkre és az utat használókra, Kozma atya pedig azokra emlékezett, akik nehéz nekifeszüléssel és áldozatok hozásával segítettek abban, hogy a közös, jobb és szebb úton való járás, most könnyebb lett mindenki számára. Az egymásért élés fontosságát kiemelve szólt arról, hogy ez a közösséget, lakosságot szolgáló beruházás sem egyéni érdek eredményeként valósult meg. A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Pelso Mazsorettcsoport vezetésével az ünnepség résztvevői az ugyancsak megújított Rózsakert elé vonultak ahol először a helyi óvoda apróságai mutattak be műsort.


A megyei és térségi díszvendégek jelenlétében tartott avatóünnepségen mondott köszöntőjében Vértes Árpád polgármester úgy fogalmazott, jó úton járunk ahhoz, hogy Hévíz, a több mint 200 éves múltra visszatekintő gyógyhely Európa egyik meghatározó gyógyászati és wellness központja legyen. Mint mondta, a modern Hévíz alapjait a Festetics család teremtette meg, de köszönettel kell emlékezni a tehetséges vezetőkről, orvosokról, elődökről is. A stabilitás és haladás igénye, az adott helyzethez való alkalmazkodás, a jobbra, szebbre való nyitottság, a vendégszeretet, a szakmaiság, az emberek tehetsége és munkaszeretete folyamatosan fejlesztették a gyógyfürdő-települést. A gyógytónak, mint Isten adta kincsnek köszönhetően a település 1992-ben városi rangot kapott. A bizalomnak megfelelve, évről évre életminőségben magasabb szintre kellett lépni. Kellő tapasztalat, bölcsesség, emberi kapcsolatok, hitelesség, összefogás és a közös cél megtalálása révén, mindig sikerült előbbre jutni. Az építő munka elindítása előtt rendbe kellett tenni az adósság görgetése nélkül vezetett város következetessé, átláthatóvá, megfontolttá tett gazdálkodását. A város vagyona az elmúlt 16 évben 37-szeresére növekedett. A fürdőváros és az új kormány jövőképe is azonos, hisz Hévíznek máris átlátható, korrupciómentes a gazdálkodása, kiváló a közbiztonsága, szinte mérhetetlen a munkanélküliségi mutatója, erős a hagyománytisztelete és rend uralkodik. Hévíz minden polgára közvetve, vagy közvetlenül a tóból, a gyógy-idegenforgalomból és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokból él. A folyamatosan épülő-szépülő városnak és az előző ciklusban majd 2 milliárd forint fejlesztésen átesett gyógyfürdő fejlődésének is szinkronban kell lennie, ezért a kisebbségi tulajdonosi rangból kilépve kell növelni a tulajdonrész arányát egészen az 51 százalékig- hirdette meg a város vezetője a jövő egyik legfontosabb célkitűzését. „A tó maradjon kincstári vagyon, nemzeti kincs, de Hévíznek is legyen köze hozzá" -fogalmazott. A közös munka révén Hévíz mára nemcsak nevében város, Hévíz sikeres, szép, gazdag és szerethető település lett. A minőségi munkával végzett beruházásban közreműködő összes partnernek köszönetét tolmácsolva, a vállalkozók türelmét megköszönve Vértes Árpád rámutatott: a rekonstrukció után bizonyosan több gyógyturista érkezik a városba, az utcákba.


Dr. Festetics György, a város díszpolgára a rekonstrukcióhoz gratulálva úgy látta: egy város élhetőségét és arculatát markánsan meghatározza az új közművekkel, burkolattal, utcabútorokkal, világítással ellátott komfortos köztéri megjelenés. Ha vendégeket akarunk ide vonzani, akkor ez kiváltképp igaz az európai mértékkel mért és bevégzett beruházásokra -húzta alá. A Festetics család is olyan személynek, Reischl Vencelnek adta bérbe a gyógytavat és környékét, aki érdekelt volt a fürdő és a település fejlesztésében is, mert megfelelő színvonalú fürdőkultúrát csak megfelelő szintű környezetben lehet megvalósítani.

A polgármester egy-egy festményt ajándékozott az esemény két díszvendégének, a Bécsben élő gróf Festetics Györgynek és Kozma Imrének, majd emléklapot nyújtott át Szencz Lajosnak, a kivitelező-fővállalkozó cég vezetőjének.

A Festetics téri alkalmi színpadon fellépett a Musica Antiqua Együttes, a 40 éve alapított Nagyváthy néptáncegyüttes, de remekbeszabott koncertet adott Mága Zoltán, a magyar zenei kultúra elkötelezett hirdetője, világhírű hegedű virtuóz is. A közönséget a vendéglátáson kívül a START zenekar és egy pazar tűzijáték is szórakoztatta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.