Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Augusztus 30. 14:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Évekkel előre képes jelezni a szívroham kockázatát egy új diagnosztikai eljárás

Évekkel előre képes jelezni a szívroham kockázatát egy új diagnosztikai eljárás

Évekkel előre képes jelezni a halálos szívroham kockázatát egy speciális diagnosztikai módszer, amelyet az Oxfordi Egyetem kutatói fejlesztettek ki német és amerikai kollégáikkal együttműködve.

A kardiológusok az artériákat körülvevő zsírszövetekről (perikardiális zsír) készült CT-felvételeken látható gyulladásokat elemezték az úgynevezett zsírhígulási index (FAI) mérésével.

A kutatók szerint a szívroham kockázatát növelő plakkok legveszélyesebbjei olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek módosítják a környező zsírszövetet.

A szívinfarktust általában a szívkoszorúérben lévő gyulladt plakkok okozzák, amelyek érelzáródást okoznak.

A zsírhígulási index (FAI) mérése lehetővé teszi a halálos kimenetelű szívroham kockázatának évekkel korábbi előrejelzését, a többi hasonló módszerhez képest sokkal nagyobb pontossággal.

A rendellenes zsírhígulási indexszel rendelkező emberek esetében akár kilencszer magasabb lehet az öt éven belül bekövetkező, halálos kimenetelű szívroham kockázata.

"Annak ismerete, hogy kinél áll fenn a szívroham fokozott kockázata, lehetővé teszi számunkra, hogy időben közbelépjünk" - mondta Charalambos Antoniades, a The Lancet című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, aki szerint ezek a biomarkerek a következő években kulcsfontosságú elemeivé válhatnak az olyan hagyományos eljárásoknak, mint a CT angiográfia.

Címkék: szív, szívroham

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni