Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Szeptember 10. 20:54, hétfő | Helyi
Forrás: Zalai Hírlap

Elsősként az agráron - Jövőre elindul a szőlész-borász képzés is

Elsősként az agráron - Jövőre elindul a szőlész-borász képzés is

Több mint ötszáz első éves hallgató kezdi meg tanulmányait a Pannon Egyetem Georgikon Karán, hangzott el az ünnepélyes tanévnyitón, melyet a Csány-Szendrey ÁMK-ban tartottak.

Bár országosan csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, a Georgikon Kart nem érinti a kedvezőtlen változás: körülbelül ugyanannyian vesznek részt állami finanszírozású képzésben, mint tavaly, nappali tagozaton pedig többen kezdik meg a tanévet, tájékoztatott dr. Dublecz Károly dékán. Ezzel az országban működő agrárkarok közül dobogós helyet foglal el a keszthelyi. Az elsős hallgatók mindegy fele vehet részt állami finanszírozású képzésben, a többiek költségtérítésesben.

A karon a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, valamint a természetvédelmi mérnök szak a legnépszerűbb, de az utóbbi két évben a klasszikus agrárszakok, a mezőgazdasági növénytermesztő és állattenyésztő alapszakokra jelentkezők száma is nőtt, akárcsak a mesterképzésben részt vevőké. Az alapszakok közül érdeklődés hiányában egyedül az informatikus és szakigazgatási mérnökit nem tudták elindítani. A képzési kínálat jövőre bővül, elindul a szőlész-borász képzés alapszakon, a Dunántúlon egyedüliként. A felsőoktatás egészében várható változások hatásait még nem látják.

- Arra számítunk, s a legújabb kormányzati lépések ebbe az irányba hatnak, hogy az élelmiszergazdaságot statégiai ágazatnak tekintik Magyarországon - mondta dr. Dublecz Károly. - Az agrár keretszámok utolsó pillanatban történt megemelésével egyértelműen kifejezte a kormányzat azt a szándékot, hogy az agrár felsőoktatásban, képzésben, kutatásban és szaktanácsadásban fejleszteni szeretne. A jövő évi költségvetési leosztás változásairól még nincs információnk, de ha a hallgatói létszám adott, nagy gond nem lehet. Fontos azonban, hogy a költségigényes képzések feltételeit is biztosítsák, ne csak az alap normatívákat, hiszen az agrárképzés a legtöbb forrást igénylő képzések egyike.

A tanévnyitón dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egytem rektora köszöntötte elsőként a Georgikon elsőseit. Mint elmondta: a felsőoktatás válságban van, manapság nem a minőségi, hanem a tömegképés jellemzi, kapacitása túlzó, ugyanakkor a gazdaság elégedetlen a teljesítményével, a kikerülő diplomások tudásával. A Pannon Egyetem helyzete azonban kiemelkedően jó: szervezete hatékony, gazdálkodása kiegyensúlyozott, a gazdaság és társadalom számára hasznos tevékenységet folytat, s élvezi a régió és a külső intézmények támogatását. A fenmaradásához szükséges feltételeket folyamatosan teljesíti, mondta, megemlítve ezek között a minőségi oktatást.

Öreg gazdászok elismerése

A Pannon Egyetem Georgikon Karán hagyomány, hogy a tanévnyitók alkalmával arany- és vasoklevéllel tüntetik ki az 50, illetve 65 éve diplomát szerzett öreg gazdászokat. A szombati rendezvényen 28 agrárszakember vehetett át arany díszoklevelet dr. Friedler Ferenctől, az egyetem rektorától és dr. Dublecz Károly dékántól. Vasdiplomát tízen kaptak, köztük dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő, akinek a nevéhez nyolc államilag elismert szőlőfajta fűződik, köztük a Zalagyöngye. Nevében fia vette át az elismerést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás