Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Október 12. 15:51, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Csaló vírusirtókra figyelmeztet a médiahatóság

Csaló vírusirtókra figyelmeztet a médiahatóság

A csaló vírusirtó emeltdíjas alkalmazások már egyre több előfizetőt érintenek, a hatóság három esetben elrendelte az emeltdíjas telefonszámok felfüggesztését, amelyekkel elkövették a csalásokat

- mondta Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője háttérbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
Kiemelte: az eddig felfüggesztett három szám 11 tartalomszolgáltató legalább ennyi különböző szolgáltatásához biztosított hozzáférést.

Az összes érintett magyar telefonszolgáltatót - Telekom, Telenor, UPC, Invitech, Calgo, 4Voice - részletes adatközlésre kötelezték, és az első körben látótérbe került DIMOCO nevű, ausztriai székhelyű tartalomszolgáltatót - tette hozzá.

Ez a piac több milliárd forintra tehető, az NMHH mindent megtesz a csalások visszaszorításáért, a visszaélések miatt jelenleg is tart az eljárás.

Karl Károly közölte: az eddig érintett 11 tartalomszolgáltató Magyarországtól Olaszországon át Szingapúrig változatos székhelyeken található, ők a tartalom előállítói. A szabályozás alapján ezeknek a vállalkozásoknak a szolgáltatók által közzétett listákon, a ténylegesen nyújtott szolgáltatásokkal kellene szerepelniük, és a megjelölt ügyfélszolgálatokon elérhetőnek lenniük. Mivel ezek nem valódiak, a hatóság a telefonszolgáltatókon kéri számon az üzletszerű csalásnak látszó tevékenységet - mondta.

A figyelmetlen előfizetőket folyamatos költségek terhelik, emeltdíjas SMS fogadása miatt. Az NMHH főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az átverések elkerüléséhez az emeltdíjas szolgáltatás ingyenes letiltását kell kérni a telefonszolgáltatótól. Kiemelte azt is: elengedhetetlen alaposan elolvasni a felugró üzeneteket, linkeket, apró betűs részeket, és ne küldjön senki ismeretlen 06 90-es, 06 91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövidszámra üzenetet.

Kitért arra, hogy a roamingdíjak eltörlése miatt nem jellemzőek a panaszok az elmúlt négy hónapban.

Karas Monika, az NMHH elnöke európai kitekintésében beszámolt arról, hogy Magyarország a mobilinternet sebességét tekintve Norvégia és Hollandia után a 3. helyen áll a legfrissebb nemzetközi felmérés szerint, de a digitális technológiák és közszolgáltatások terén kihívásokkal küzd. A 4G hálózat 83,6 százalékos országos elérhetősége kiemelkedőnek számít világszinten. A fejlesztések jogszabályi akadálymentesítése, a pályázatok és szolgáltatói vállalások ütemezett megvalósítása már a 2018-as végcél eléréséhez közelít, azaz, hogy addigra minden magyar háztartásban legyen nagysebességűinternet-hozzáférés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.