Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2010. Május 07. 21:52, péntek | Helyi
Forrás: Police.hu

Célkeresztben a motorosok

Célkeresztben a motorosok

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében 2010. május 7-9. és 28-30. között fokozott közúti ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány.

Napjainkban a motorkerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a reneszánszát éli.

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel utazók  baleseti kockázata átlag feletti. Ennek az oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások (karosszéria, energiaelnyelő zónák, biztonsági öv, légzsákok stb.) nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Európában egy motorkerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek.   

A motorkerékpározás egyedi élménye, valamint a gyorsabb közlekedés reménye egyértelműen csábító a forgalomban résztvevőkre. Ebből és a baleseti kockázati okokból adódóan kedvezőtlen tendencia tapasztalható a motorkerékpárosok közlekedés-biztonságának alakulásában, amely nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt kimutatható.

A motorkerékpáros balesetek számszerű növekedésének több oka is van, de a legfőbb okot az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni.

 

A fentiek alapján mind az uniónak, mind pedig az egyes tagállamoknak igen jelentős és hatékony lépéseket kell tenni a motorkerékpáros közúti tragédiák visszaszorítása érdekében.

A legfrissebb európai uniós adatok ismeretében a jelenlegi 27-ből 13 tagállam területén az elmúlt évtizedben nőtt a motorkerékpáros halálos áldozatok száma, szemben azzal a kedvező trenddel, amely az uniós közlekedésbiztonságot az elmúlt években általánosan jellemezték.

A motorkerékpáros balesetek és halálos áldozatok számának alakulása (évi mintegy 6.200 tragédia) olyan riasztó méreteket öltött, hogy az már a „Fehér Könyv"-ben megfogalmazott közösségi célkitűzés teljesíthetőségét is hátrányosan befolyásolja. Mindezek ismeretében érthető, hogy az EU Bizottság a 2010-2020. évek közötti időszakra tervezett közlekedéspolitikai intézkedések sorában kiemelt figyelmet szentel a motorkerékpáros közlekedésnek.

Hazánkban a motorkerékpáros közlekedés biztonsága az elmúlt időszakban  ugyancsak kedvezőtlen képet mutat. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint 2009. december 31-én összesen 141.956 db volt a Magyarországon forgalomba helyezett motorkerékpárok száma, a járművek átlagéletkora pedig 15,4 év.

Az ezredforduló óta a motorkerékpárok száma mintegy 55,6 %-kal növekedett.  Míg 2001-ben - közlekedéspolitikai koncepciók bázisévében - 495 motorkerékpáros okozott személysérüléses közúti balesetet, addig 2009-ben már 741. Az elsődleges statisztikai adatok birtokában megállapítható, hogy a motorkerékpárosok által okozott balesetek növekedésének mértéke mintegy 49,6 %-os. A halálos áldozatok (mkp. vezetők)  számában is jelentős, egész pontosan 46,8 %-os növekedés mutatható ki, mert a 2001. évi 47-ről 2009-ben 69-re nőtt ezen tragédiák száma.

Az elsődleges statisztikai adatok szerint 2010. január 1-től április 26-ig 8 motorkerékpáros és 3 segédmotoros kerékpáros vesztette életét a közutakon.

Az ellenőrzéseket a hatóság elsősorban rendőrmotorosok koncentrált alkalmazásával végzi, az alábbi szabályok megtartására fordít fokozott figyelmet:

  • járművezetői jogosultság (vezetői engedély, illetve megfelelő járművezetői kategória megléte);

  • bukósisak használata;

  • megengedett sebesség betartása;

  • hatósági engedély megléte, érvényessége, a jármű műszaki állapota;

  • hatósági jelzés elhelyezése;

  • személyszállításra vonatkozó szabályok betartása;

  • ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.