Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. November 15. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Betegtájékoztató kampányt indít két egészségügyi szakmai kamara

Betegtájékoztató kampányt indít két egészségügyi szakmai kamara

Országos betegtájékoztató kampányt indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK).

A két szervezet szerdai budapesti közös sajtótájékoztatóján Éger István, a MOK elnöke elmondta, a "Válasszon okosan!" elnevezésű kampány plakátjain és a szórólapokon arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen panaszokkal hova fordulhat a lakosság.

Így rajzok, ábrák segítségével orientálják a betegeket abban, hogy milyen esetekben kérhetik gyógyszerész segítségét, mi a háziorvos feladata, mikor ajánlott a háziorvosi ügyeletet hívni és mely esetekben kell mentőt hívni.

Az orvoskamara elnöke úgy fogalmazott, a plakátkampány nem pótolja a kamara által évek óta szorgalmazott egészségtan-oktatást, de abból egy pici szeletet kiragadva szeretnének segíteni a lakosságnak és ezáltal az ellátó intézményeknek.

A nagyobb méretű plakátokat rendelőkben, kórházakban fogják kirakni, a szórólapokhoz a gyógyszertárakban lehet majd hozzájutni. Utóbbiakat olyan helyekre is szeretnék eljuttatni, ahol egyéb ügyintézés miatt kell az embereknek várakozniuk.

Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke arról beszélt, hogy a gyógyszerészek is megfelelő kompetenciákkal vesznek részt az ellátásban, segítenek az öngyógyszerezésben, tanácsadásban, és azt remélik, hogy a kampány segítséget fog nyújtani a lakosságnak.

A plakátok és szórólapok elkészítését a két kamara közösen finanszírozza.

Az orosházi sürgősségi osztály problémáira kitérve Éger István kérdésre válaszolva azt mondta, kevés olyan sürgősségi hely van az országban, ahol a munkakörülmények és feltételek megnyugtatóak lennének.

"A helyzet érdemben évek óta nem javult, ezt máról holnapra megoldani nem lehet" - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a sürgősségi osztályok betegforgalmának nagy része nem indokolt, olyan eseteket is el kell látniuk, amelyek nem oda valók. Ez pedig elveszi a figyelmet és a kapacitást a tényleg rászorulóktól - mondta.

Közölte: az emberi erőforrások minisztere által korábban említett, a sürgősségi ellátás reformjáról szóló dokumentumot a kamarának eddig nem küldték meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.