Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 02. 23:18, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Befejeződött a történelmi városközpont helyreállítása Keszthelyen

Befejeződött a történelmi városközpont helyreállítása Keszthelyen

Befejeződött a történelmi városközpont helyreállítása Keszthelyen

, a századforduló miliőjét őrző, ugyanakkor új funkciókat is ellátó, modern elemekkel kialakított új Fő teret háromnapos fesztivál keretében adják át július közepén.

A belvárosi rekonstrukciós program során a városvezetés mindvégig szem előtt tartotta a történelmi emlékeket, a múlt örökségét. Amikor a munkálatokat megelőző régészeti feltárások során értékes késő római kori és középkori épületmaradványok kerültek elő, módosították az eredeti terveket; részben visszaépítették és az új térstruktúrába illesztve bemutathatóvá tették az épített emlékeket - közölte a polgármesteri kabinet az MTI-vel
A beruházás során a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom harangtornyát teljesen felújították, új toronysisakkal és homlokzatképzéssel látták el. A templom és a volt ferences (ma premontrei rendház) előtti lejtős térszint-süllyesztést nagyméretű, többlépcsős szökőkút hangsúlyozza. Szintén itt épült fel részlegesen a feltárt középkori kapubástya-elem és falmaradvány. A Várkertben a parkosítás és sétányok kialakítása mellett egy tavacskát és egy játszóteret is kialakítottak; a terület az alulról megvilágított boltíves kőfalaival és fáival éjszaka is hangulatos hely.
Az egykori főtéri kútház alatt szökőkutat állítottak fel, amelyet Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész Kisfiú a hallal című kisplasztikájának felnagyított változata díszít. Az 1770-ben felállított Szentháromság-szobor a teljes restaurálást követően, új kőkorláttal visszakerült az eredeti helyére. Az új díszburkolattal ellátott Fő téren egységes arculatú utcabútorokat helyeztek el és mintegy 30 százalékkal bővítették a zöldfelületet.
A város háromnapos ünnepséggel készül a téravatóra. Július 13-án fotókiállításon mutatják be a régi és az új teret. A nagyszínpadon keszthelyi és környékbeli zenekarok, tánccsoportok lépnek fel. Szombaton a városháza előtti zászlófelvonással megkezdődik az ünnepélyes avatóceremónia; megáldják a Szentháromság szobrot, majd a toronyszentelést és a kútházavatást követően dobosok és tűzzsonglőrök látványos mutatványa közepette elindítják a főtéri szökőkutat.
A háromnapos fesztiválon a Gaszto-Téren borházakkal, vásári étkekkel, a Játszó-Téren légvárral és játszóházzal, valamint kézműves vásárral fogadják a vendégeket.
A történelmi városközpont felújítása az egymilliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló városrehabilitációs projekt első üteme Keszthelyen. A munkák leglátványosabb része befejeződött, de a második ütem munkálatai még a város több pontján is folytatódnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás