Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. November 20. 08:46, szerda | Helyi
Forrás: Fónai Imre/ SONLINE

Balaton-parti árapály: most vegyen tízszobás villát, kastélyt!

Balaton-parti árapály: most vegyen tízszobás villát, kastélyt!

Most vegyen kastélyt, sokszobás villát a Balaton-parton!

Balatonbogláron 37 millió forintos irányáron kínálnak egy 3834 négyzetméteres őspark közepén álló, tízszobás, 477 négyzetméteres kastélyt, amelynek a külső tatarozása nemrég fejeződött be. Eddig nem volt jellemző, hogy gyakorlatilag egy családi ház áráért lehessen több száz négyzetméteres kastélyt vásárolni, akár frekventált üdülőövezetben is.

Ám a nagy alapterületű ingatlanok fenntartása, üzemeltetése egyre többe kerül, s a hasznosításukkal mind nehezebb megbirkózni – írja a Napi Gazdaság. A Balaton térségében több mint tíz százalékkal nőtt az eladásra meghirdetett nagy értékű ingatlanok száma, ráadásul mind több épületet kínálnak a korábbi ár feléért vagy harmadáért.

Siófokon a köznyelv által Karinthy-villának emlegetett Vitéz-panziót például 114 millió forintért hirdette meg az önkormányzat. A fonyódi hegyen szinte minden második kastély méretű villa eladó, persze a műemléki védettséget élvező épületek jelentős része rossz állapotban van. Több tucat hasonló ingatlan keres új gazdát évek óta Balatonföldváron, Siófokon, Balatonfüreden, Badacsonyban és Keszthelyen is, az értékesítést nehezíti, hogy sok épületet csak a műemlékvédelmi előírások betartásával lehet felújítani.

Európa, Ázsia szupergazdagjai tehát fillérekért juthatnának kastélyhoz a Balaton partján, de vagy nem tudnak a talán soha vissza nem térő lehetőségről, vagy nem érdekli őket. A HVG-ben megjelent összegzés szerint ugyanis ők továbbra is a francia tengerparton, Szardínia, vagy Barbados szigetén, esetleg a Maldiv-szigeteken vásárolnak villát befektetési, vagy pihenési célból. S bár az euróövezeti válság miatt a francia Riviérán is estek az ingatlanárak, a toplistát továbbra is a Cote d' Azur vezeti, ahol 28,5 millió dollárt kóstál egy öt hálószobás ingatlan. Az olasz Szardínia szigetének tengerpartján, a Costa Smeraldán már feleennyiért is vásárolhatnak második ingatlant a szupergazdagok.

Európából még többek között Monaco, a Comói-tó, Velence és a svájci Alpok található a népszerűségi toplistán, a mi Balatonunk bezzeg sehol, pedig a tízszobás boglári kastély forintban 37 millió és ebből nyilván még alkudni is lehetne...

ij

Címkék: balaton, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.