Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 29. 13:25, hétfő | Külföld
Forrás: mti.hu

Az osztrák lakosság többsége elégedetlen a demokrácia állapotával

Az osztrák lakosság többsége elégedetlen a demokrácia állapotával

Elégedetlen a demokrácia jelenlegi állapotával az osztrák lakosság több mint fele, és a többség jobban bele szeretne szólni a politikai élet alakulásába -

-olvasható a Der Standard című napilapnak a felmérést ismertető hétfői számában.

A linzi Market közvélemény-kutató intézet a Der Standard megbízásából 400 választásra jogosult osztrák állampolgár véleményét kérdezte meg augusztus közepén.
A megkérdezettek 52 százaléka jelentős változást szeretne, s csak 34 százalék elégedett a jelenleg működő rendszerrel. Leginkább az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói változtatnának, 87 százalékuk más politikai rendszert képzel el, csupán minden tizenegyedik szabadságpárti támogató értékelte jónak a fennálló berendezkedést.
"Jellemzően az Osztrák Néppárt (ÖVP), a Zöldek támogatói, az idősebbek és a magasabb iskolai végzettségűek elégedettek, míg a középfokú végzettséggel rendelkezők és a középkorúak inkább elégedetlenek a rendszerrel" - nyilatkozta a lapnak az intézet vezetője, Werner Beutelmeyer.
Hozzátette: a felmérés eredménye nem azt jelenti, hogy az osztrákok a demokratikus berendezkedést bírálják, hiszen a megkérdezettek túlnyomó része több beleszólást adna a lakosoknak. Kiemelte továbbá, hogy a válaszadók határozottan elutasították, hogy király vagy császár töltse be formálisan az államfői tisztséget, amely az intézetvezető szerint egyértelmű kiállást jelent a köztársaság államformája mellett.
Minden második megkérdezett csökkentené a parlament létszámát, leginkább a kisebb pártok támogatói gondolják így. A válaszadók 46 százaléka évente kétszer népszavazást tartana olyan kérdésekben, amellyel aztán a kormánynak és a parlamentnek foglalkoznia kellene.
A megkérdezettek nagy része, jellemzően a szabadságpárti és a szociáldemokrata szavazók kiálltak amellett, hogy közvetlenül választhatók legyenek a tartományi vezetők és a kancellár, a válaszadók 54 százaléka pedig határozottan elutasította azt, hogy a parlament döntsön az államfő személyéről. Mintegy ötven százalék nem növelné az államfő jelenlegi feladat- és hatáskörét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.