Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 09. 07:39, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az ellenzék ellen is tüntetnek

Az ellenzék ellen is tüntetnek

Vlagyimir Putyin hatalma és az ellenzék ellen egyszerre tüntettek a moszkvai Bolotnaja téren vasárnap összegyűlt tiltakozók.

A hatóságok által engedélyezett, „Elegünk van!” jelszóval meghirdetett megmozdulást a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követő több tízezres tüntetés helyszínén tartották. A résztvevők csupán körülbelül százan lehettek, akik ezúttal azonban nem csak a kormányfő fémjelezte orosz politikai vezetés ellen, hanem amiatt is tiltakoztak, hogy az ellenzék képtelen elérni a változásokat, mint a szervezők az interneten is közölték. „Elegünk van az ország jelenlegi vezetéséből és az ellenzékből is” – olvasható honlapjukon.

A szervező Volja (Akarat) elnevezésű, nem regisztrált párt egyik vezetője, Szvetlana Peunova a tüntetésen azt is kifogásolta, hogy az elnökválasztáson való indulás nagy nehézségekkel jár. A december 10-i és 24-i moszkvai tüntetések szervezőit és résztvevőit azzal vádolta, hogy azokat „lefizették”.

Elemzők szerint a vasárnapi tüntetés a Putyin-ellenes csoportok megosztottságát mutatja. Az orosz kormányfő 12 éve van hatalmon és indul a március 4-re kitűzött elnökválasztáson, hogy – kormányfőként eltöltött szünet után – harmadszorra is elnyerje az államfői posztot, s ezúttal hat évre.

Az ellenzék megosztásának veszélyére a közel egy hónapos börtönbüntetéséből csütörtökön szabadult Szergej Udalcov, a Baloldali Front elnevezésű mozgalom vezetője, majd Alekszandr Kudrin volt pénzügyminiszter is figyelmeztetett.

Udalcov az Echo Moszkvi rádiónak azt nyilatkozta, hogy a választási csalások és a hatalom elleni mozgalom megosztottá válhat, ha a különböző politikai és társadalmi szervezetek nem fognak össze és nem dolgoznak ki közös stratégiát. A politikus ellenzéki koordinációs központok megalakítását javasolta.

Alekszej Kudrin ugyancsak az Echo Moszkviban, annak honlapján fejtette ki véleményét pénteken, miszerint intézményessé kellene tenni az ellenzéki tiltakozó mozgalmat és ahhoz a parlamentben ellenzékben lévő pártoknak is csatlakozniuk kellene.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.