Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 27. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átalakítják a hajléktalanellátás finanszírozását

Átalakítják a hajléktalanellátás finanszírozását

Megkezdődtek az egyeztetések a hajléktalanellátás finanszírozásának átalakításáról. A jövőben az kap majd több pénzt, aki ki tudja vezetni az érintetteket a hajléktalanságból – közölte aMagyar NemzettelCzibere Károly.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint idén télen már nemcsak a hajléktalanok ellátásáról kell gondoskodni, de a foglalkoztatásukat is elő kell segíteni. A kormány minden eddiginél korábban felkészült a hajléktalanok téli ellátására, az ezzel foglalkozó szervezetek már októberben megkapják a szükséges pénzt.

Az államtitkár szerint a jövőben mérni fogják, a hajléktalanok mennyi időt töltenek az ellátó rendszerben, s ezalatt honnan hova jutnak. Sikerül-e lakáshoz jutniuk, vagy újra visszakerülnek az utcára. Mint mondta: az olyan programokat működtető hajléktalanellátó szervezeteket szeretnék kiemelni és jobban finanszírozni, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a társadalomba való visszailleszkedésre, a hajléktalanok támogatott lakhatására.

Czibere Károly elmondta azt is: már megkezdték az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel az átalakításról, a program várhatóan tavaszra készül el. Hozzátette ugyanakkor, hogy már idén télen sem csupán a hajléktalanok ellátásának megszervezése a feladat, hanem ehhez kapcsolódóan foglalkoztatást javító programok megvalósítása is, így tanácsadások, tréningek, képzések szervezése is a fedél nélkül élőknek.

Czibere kijelentette: a jelenleg rendelkezésre álló források elegendők, és férőhely is van elég, de a hatékonyság növeléséhez belső átcsoportosításokra van szükség. Meg kell például erősíteni a diszpécserszolgálatokat, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor az egyik kerületben tumultus van a szálló előtt, néhány száz méterrel odább pedig rengeteg az üres hely.

Az államtitkár csütörtökön a téli felkészülés kapcsán kijelentette: minden eddiginél korábban felkészültek a hajléktalanok téli ellátására, a krízisidőszakra plusz ezerötszáz férőhelyről gondoskodnak. Az idén 372 millió forint értékben írtak ki pályázatokat a krízisidőszakra; a szervezetek október közepére megkaphatják az ellátáshoz szükséges pénzt.

A 372 millió forintos kiegészítő forrás célja az állami normatívával nem fedezett, főként a téli időszakban jelentkező intézményi többletkiadások, valamint az ellátórendszer fejlesztését szolgáló egyedi programok támogatásának megoldása. Kiegészítő program lehet például a nappali melegedők hét végi nyitva tartásának biztosítása, a kiegészítő étkeztetés megszervezése, az egészségügyi ellátás megszervezése, valamint az utcai szociális munkát koordináló és a lakossági bejelentéseket kezelő diszpécserszolgálatok működtetése.

Az utcai szolgálatok hatékonyabb működése érdekében egyébként a szaktárca még a nyáron tizenkét személygépjárművet adott át az érintett szervezeteknek. A kormány az idén összességében 9,2 milliárd forintot fordít a hajléktalanok segítésére. Országosan éves szinten összesen 11 ezer szálláshely áll rendelkezésre: éjjeli menedékhelyen 5579, hajléktalanok átmeneti szállásán pedig 5599 ágy az időszakos férőhelyekkel együtt. Emellett a nappali melegedők országosan 7375 férőhellyel működnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal