Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Május 18. 16:59, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A spanyol kormány menstruációs szabadnapok bevezetését javasolja

A spanyol kormány menstruációs szabadnapok bevezetését javasolja

Menstruációs szabadnapok és szülés előtti fizetett szabadság bevezetéséről, valamint az önkéntes terhesség-megszakítás korhatárának csökkentéséről döntött keddi ülésén a spanyol kormány Madridban.

Irene Montero esélyegyenlőségi miniszter a 2010-es abortusztörvényt módosító intézkedéscsomag ismertetésekor hangsúlyozta: a jogszabállyal tovább kívánják bővíteni a nők szexuális és reprodukciós szabadsághoz fűződő jogait.

Mint mondta, Spanyolországban és Európában is először foglalkozik törvény a menstruációs egészséggel, amelynek részeként fizetett szabadnap járna azoknak a nőknek, akik elviselhetetlen, bénító fájdalommal küzdenek ezeken a napokon. Nem ritkán a fájdalom betegségek kísérő tünete - tette hozzá, példaként említve az endometriózist.

A tárcavezető közölte: a törvénymódosítással be kívánják vezetni a várandósság 39. hetétől a fizetett, úgynevezett szülés előtti szabadságot is.

"Az állam tiszteletben tartja, nem vonja kétségbe a nők döntését" - fogalmazott, kifejtve, hogy megszűnne a háromnapos gondolkodási idő kötelezettsége a terheség-megszakítást megelőzően.

Emellett az önkéntes abortusz korhatára a jelenlegi 18 éves kortól 16 évre csökkenne és kiterjedne a fogyatékkal élőkre is, vagyis a szülői, gondviselői beleegyezés feltétele kikerülne a jogszabályból, amely egyúttal felépülési időt is biztosítana a műtét után.

A módosítás révén az abortusz elérhető lenne minden állami egészségügyi intézményben, ugyanakkor a törvény garantálná az egészségügyi szakemberek számára a lelkiismereti döntés jogát, vagyis azt, hogy szabadon megválaszthassák, elvégzik-e a beavatkozást, vagy sem.

Irene Montero beszélt arról is, hogy a törvényjavaslat részletezi a szexuális kizsákmányolás formáit, amelyeket erőszaknak minősít. Ilyen például a kényszerabortusz, a kényszerterhesség és a béranyaság is. Utóbbi ugyan már most is törvénytelen Spanyolországban, de újabb lépésként betiltanák azoknak a cégeknek a reklámjait, amelyek közvetítőként hirdetik magukat külföldi béranya-programokhoz.

A spanyol kormány bővíteni kívánja a szexuális felvilágosítást az oktatási rendszeren belül, s ezt felnőttek számára szociális központokban is elérhetővé tenné. A felvilágosító kampány részeként ingyenesen biztosítana fogamzásgátló eszközöket is.

Az esélyegyenlőségi miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a tárca eredeti javaslatából kikerült a menstruációs termékek általános forgalmi adójának csökkentése, de tervben van, hogy később, akár az idei költségvetési javaslat tárgyalásakor, újból napirendre kerül.

Kitért arra, hogy addig is ingyenes hozzáférést biztosítanak e termékekhez a börtönökben, egyes szociális központokban és oktatási intézményekben.

Irene Montero korábban szólt arról, hogy a felmérések szerint Spanyolországban a nők 22 százaléka nem igény szerint választ a menstruációs termékek közül, hanem csak a legolcsóbbat engedheti meg magának, ezért a jelenlegi 10 százalékról 4 százalékra mérsékelnék az általános forgalmi adót.

A javaslatcsomag teljes becsült költségvetési vonzata 104 millió euró (40 milliárd forint), amely azonban még változhat a hátralévő egyeztetéseken. A tervezetet először a szakmai szervezetek véleményezhetik, majd második olvasatban a kormány ismét megtárgyalja és ezután terjeszti be a törvényhozás elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése