Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 26. 07:08, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A Pannon Egyetem minden elsős hallgatója kollégiumot kaphat Keszthelyen

A Pannon Egyetem minden elsős hallgatója kollégiumot kaphat Keszthelyen

A Pannon Egyetem minden elsőéves állami ösztöndíjas hallgatónak kollégiumi férőhelyet biztosít Veszprémben, Keszthelyen és Nagykanizsán is - tájékoztatta az MTI-t szerdán Friedler Ferenc rektor.

A részösztöndíjasok és az önköltségesek számára speciális ösztöndíjakat és kedvező lakhatási feltételeket kínálnak. A Pannon Egyetem 2012-ben az alapképzési szakokon 780 fős állami ösztöndíjas kerete van, további 600 hallgató vehet részt részösztöndíjas képzésben a kiemelt képzési területeken - mondta a rektor.
Hozzátette: tavaly az első körös felvételi eljárás keretében 1187 hallgatót vettek fel állami támogatott formában alapképzésre, a támogatott keret most 1380 főre növekedett, ösztöndíjas és részösztöndíjas finanszírozás mellett az intézményben idén mintegy 16 százalékkal többen tanulhatnak majd. Mesterképzésre 845 állami ösztöndíjas hallgatót vehetnek fel - közölte.
Friedler Ferenc ismertette: állami ösztöndíjasként 90 fő az agrártudományi, 80 fő a bölcsészettudományi, 10 fő a gazdaságtudományi, 180 fő az informatikai, 330 fő a műszaki, 10 fő a társadalomtudományi és 80 fő a természettudományi képzési területre felvehető hallgató.


A kiemelt képzési területeken a Pannon Egyetem további 600, úgynevezett részösztöndíjas kerete van, ahol a hallgatóknak az önköltségi díj 50 százalékát kell kifizetni - tette hozzá. Az informatikai képzési területen 230 fő, a műszaki képzési területen 310 fő, valamint a természettudományi képzési területen 60 fő felvételét teszik lehetővé részösztöndíjas képzési formában. Az intézmény a részösztöndíjasok számára is kedvező feltételeket kínál, biztosítja az átjárhatóságot a szakok között, és speciális, tehetségalapú és vállalati ösztöndíjakkal segíti felvett hallgatóit - húzta alá az egyetem vezetője.
A Pannon Egyetemre 2012-ben mesterképzésre összesen 845 fő vehető fel állami ösztöndíjas képzési formában, amelyből 86 fő az agrártudományi, 60 fő a bölcsészettudományok, 210 fő a gazdaságtudományok, 80 fő az informatikai, 250 fő a műszaki, 105 fő a pedagógusképzési, 14 fő a társadalomtudományi, és 40 fő a természettudományi képzési területre kerülhet be - sorolta Friedler Ferenc.
Megjegyezte: a mesterképzés állami létszámkeretében is jelentős, 26 százalékos növekedés tapasztalható, 2011-ben 668 hallgatót vettek fel mesterszakra a Pannon Egyetemre.


Felsőfokú szakképzésben 200 fős állami ösztöndíjas kerete van rendelkezik az intézmény - jegyezte meg.
A rektor kiemelte: a hallgatók projekttevékenységbe is bekapcsolódhatnak, ezáltal speciális szakmai ösztöndíjakat nyerhetnek el. A széleskörű ipari kapcsolatoknak köszönhetően 2011-ben két karon mintegy 30 millió forintot fizettek ki kiegészítő ösztöndíjként a hallgatóknak. Az eredményes költségtérítéses hallgatók két sikeres lezárt félévet követően államilag finanszírozott képzésre átsorolhatók, illetve a költségtérítési díjuk szociális pályázati rendszer segítségével csökkenthető.


Idén a Pannon Egyetem költségvetési támogatása 1,3 milliárd forinttal csökkent a tavalyihoz képest, amit további projekttevékenységgel pótolnak. Az intenzív projekttevékenység hozzájárul a képzések megújításához és alapot képez további ösztöndíjakhoz - szögezte le Friedler Ferenc.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás