Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Március 02. 08:05, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A növényállomány 50 százaléka jól vészelte át a telet Zala megyében

A növényállomány 50 százaléka jól vészelte át a telet Zala megyében

A téli fagyok után a szántóföldi növényállomány 50 százaléka jó, a többi pedig közepes és gyenge képet mutat Zala megyében

- tájékoztatta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője csütörtökön az MTI-t.

Az őszi kalászosok a szokásosnál fejletlenebbek, a növényállományon még mindig érződik a csapadékhiány.
Azokon a területeken, ahol az őszi káposztarepce "időben került" földbe, várhatóan nem lesz gond. A késő ősszel elvetett repce viszont még fejletlen, így valószínűleg az állomány egy részét a kifagyás miatt ki kell majd szántani - ismertette az osztályvezető.
Fentős János szerint most még nehéz meghatározni, hogy a növényállomány hány százaléka károsodott a januári párhetes hótakaró nélküli hidegben, de például az őszi repce Zalában kedvezőbb képet mutat, mint a környező megyékben.
Hozzátette; jelenleg a tavaszi talajelőkészítést, trágyázást végzik a földeken. A tervek szerint - ha kedvező lesz az időjárás - már márciusban megkezdődhet a tavaszi árpa vetése.
Az őszi káposzta vetésterülete mintegy 15 ezer hektár. A 34 ezer hektárnyi területből 26.816 hektárt búzával, 4.500 hektárt árpával, 2.800 hektárt pedig tritikáléval vetettek be ősszel. A vetési szándék szerint 64 ezer hektárnyi területen tavaszi növényekkel vetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben